Simit (Turkse bagel) kan en mag niet ontbreken bij een Turks ontbijt. Een lekkere krokante bagel in een sesamzaad jasje. Super lekker en eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om te maken. Dus waar wacht je nog op? Verzamel alle ingrediënten bij elkaar en ga aan de slag! Want met deze simit maak je iedereen blij!
Ingrediënten
Voor 5 stuks:
- 440/460 gram bloem
- 125 ml (lauw) water
- 40 ml Turkse yoghurt
- 50 ml olijfolie
- 10 gram verse gist
- 1,5 eetlepel suiker
- Halve dessertlepel zout
- 150 gram geroosterde sesamzaad
- 100 ml pekmez (druivenmelasse)
- 100 ml water
Bereidingswijze
- Meng lauw water met yoghurt, olijfolie, verse gist, zout en suiker met elkaar. Voeg beetje bij beetje bloem toe en kneed het deeg. Het deeg moet echt zo zacht als een oorlel aanvoelen, dus voeg bloem niet in 1 keer toe. Hou zelf de controle over hoeveel bloem er exact in gaat. Bij mij was het 440 gram. Maak er een bol van en masseer met wat olijfolie in. Dek af en zet aan de kant. Laat rijzen voor 1 uur lang.
- Meng water met pekmez in een kom. Doe de sesamzaadjes ook in een aparte kom. Zet aan de kant.
- Zodra het deeg klaar is met rijzen, verdeel je het deeg over 10 gelijke stukken.
- Maak per stuk deeg een lange sliert. Herhaal met de overige 9 delen.
- Draai de slierten over elkaar, soort van vlechten maar dan nu met twee slierten. Maak ze vervolgens vast aan elkaar (of bekijk gewoon even mijn Reels op Instagram).
- Stop nu jouw gevlochten (ongebakken) simit in de pekmez. Zorg ervoor dat er geen droge plekken achterblijven.
- Daarna stop je de vochtige (ongebakken) simit in de kom met sesamzaadjes. Ook hier geen plekken overslaan.
- Zet de simit op een bedekte ovenplaat en herhaal stap 1 t/m 7 met de overige slierten. Tot je 5 stuks simit hebt op je bakplaat.
- Laat voor 10 minuten rijsen. En zet je oven alvast aan op 190 graden (boven- onderwarmte).
- Doe de simit in een voorverwarmde oven op 190 graden (boven- onderwarmte). Voor ongeveer 30 minuten. Let op: vergeet geen bakje met water onder in de oven te stoppen! Controleer regelmatig of de simit mooi bruin is geworden. Mocht het na 30 minuten nog niet klaar zijn, no worries elk oven verschilt. Laat het er dan nog even in de oven staan tot het klaar is.
Vergeet je niet jouw simit met de hashtag #zartointhekitchen te delen?
Bedankt voor het recept, ik ga een poging wagen dit weekend!