Ingrediënten
voor het deeg:- 500 ml volle melk
- 1 pak verse gist
- 1 eetlepel suiker
- halve eetlepel zout
- 1 kilo tarwebloem
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Voor gehaktvulling
- 500 gram gehakt
- 2 rode paprikas
- 1 gele OF groene paprika
- 5 groene Turkse pepers
- 1 blik tomaten blokjes van 400 gram
- 3 middelgrote uien
- halve bos peterselie
- 1 volle eetlepel tomatenpuree
- 1 volle eetlepel peperpuree
- halve (water)glas zonnebloemolie
- 3 teentjes knoflook
- zout naar smaak
- 1 eetlepel isot (grof gemalen chillipeper te koop bij de Turkse winkel)
- chillivlokken naar smaak
- zwarte peper naar smaak
- 1 eetlepel paprikapoeder
- komijnpoeder naar smaak
Bereidingswijze
- Voeg de bloem toe aan een grote kom. Maak een kuiltje en stop de gist met de olie in het kuiltje. Strooi het suiker en zout over het bloem. Haal de brokken gist met je vingers weg door te kneden netzoals klei. Kneed daarna derest mee en voeg langzaam lauwe melk eraan toe. Kneed tot een geheel en vet een kom licht in met wat olijfolie en leg het bol deeg erin. Paar keer omdraaien zodat alle kanten ingevet zijn. Laat rijzen voor een uur.
- Doe het gehakt in een andere grote kom. Rasp de knoflook. Stop de paprikas, uien, pepers en peterselie een voor een in een keukenmachine of hakmolen. Deze moeten fijn zijn. Als je geen keukenmachine/hakmolen heb snijdt ze dan klein en fijn!
- Voeg de knoflook, paprika, ui, peper en peterselie toe aan het gehakt met alle bovenstaande ingrediënten. Bepaal zelf hoe pittig je het wilt met de chillivlokken en zwarte peper. Voeg de zout naar smaak toe. Meng tot een geheel, zie onderstaande foto voor de gehaktvulling.
- Als het deeg gerezen is duw je met je handen het lucht uit het deeg. Maak hier bolletjes van.
- Leg over alle andere bolletjes een theedoek zo voorkom je dat het uitdroogt. Bestuif een schoon werkvlak met bloem en rol een bol uit tot een ronde plak. Dit mag dun, het moet zelfs dus. Niet zo dun dat je erdoorheen kunt kijken. Verdeel daarna 1 tot 1,5 eetlepels over het deeg. De randen smeer je niet in!
- Gebruik een elektrische pizzapan om de Turkse pizzas te bakken. Niet in de oven, want het deeg moet gewoon dun en zacht blijven! Leg de Turkse pizza’s een voor een in een pizzapan (middelhoge stand). Zodra de onderkant lichtbruin is en het gehaktmengsel gaar is kunnen ze uit de pizzapan.
- De gebakken Turkse pizza’s leg je op een schone theedoek. Je gaat nu een Turkse pizza berg maken. Hou wel rekening ermee dat je de Turkse pizza’s bij het stapelen om en om neerlegt. Ene keer met vulling naar boven andere keer naar beneden. Zo plakt het niet!!
- Serveer met sla, tomaat, komkommer, ui en saus! Eetsmakelijk 🙂
Je kunt ze makkelijk invriezen op dezelfde manier als in stap 7.
Vergeet je niet jouw Turkse pizza met de hashtag #zartointhekitchen te delen?
Zou graag jou recept willen uitproberen maar hoeveel gram gist heb je gebruikt. Er zijn verschillende pakjes met verschillende gewichten.
Hoi Hajar,
Wat leuk! 1 pakje verse gist staat bijna altijd gelijk aan 42 gram. Ik gebruik altijd een blokje van 42 gram. Veel bakplezier!
Groetjes,
Zarife
Hoeveel ml is een waterglas bij jou
200 ml, dit geldt voor elk recept.
Hoeveel pizza’s komen hier ongveer uit?
Hi Khadija,
Het verschilt per grootte, hoe groter hoe minder. Ongeveer 20 á 30 stuks.
Groetjes,
Zarife
Ik wil de pizza’s vandaag graag maken en zou willen weten hoeveel pizza’s er ongeveer uit komen?
Hoi Selma,
Wat leuk! Het verschilt per grootte, hoe groter hoe minder. Ongeveer 20 á 30 stuks. Laat je me weten hoe het was?
Groetjes,
Zarife
Hoi Zarife, kun je ook de gedroogde gist gebruiken ipv verse en halfvolle melk ipv volle?
Hi Saar,
Ik zou gewoon verse gist gebruiken voor een beter resultaat. Je kunt eventueel halfvolle melk gebruiken!
Groetjes,
Zarife