Dit wordt in de Turkse keuken ”kuru patlican dolmasi” genoemd. Een hapje wat erg makkelijk is om te maken! Super lekker en erg leuk op tafel voor erbij! Of gewoon lekker naast sarma! Het recept van de sarma vind je hier, en van de spitskool sarma hier. Ik moet eerlijk toegeven dat dit de lekkerste dolma soort is die er bestaat, echt heerlijk gewoon! Ik droog altijd kilo’s (biologische) aubergines en paprika’s in Turkije en neem ze mee. Het komt wel eens voor dat ik door mijn voorraad heen ben en dan koop ik gerust een pakje uit de Turkse winkel. Als je thuis ook gedroogde paprika’s heb liggen (of als je ze tegenkomt in de supermarkt), kan je ze beiden maken in een pannetje. Gebruik dan 12/13 stuks gedroogde paprika’s, en 12/13 stuks gedroogde aubergines voor dit recept.
Ps: als je vegetariër bent, kun je er ook een vega hapje van maken. Laat het gehakt dan gewoon weg.
Ingrediënten
- 25 stuks gedroogde aubergines en/of gedroogde paprika (te koop in de Turkse supermarkt)
- 100 gram gehakt
- 1 grote ui
- 1 (water)glas pirinc (Turkse rijst)
- 2 eetlepels grove bulgur
- 1 groene Turkse peper (sivri biber)
- 1 tomaat
- 1 handjevol peterselie
- 1,5 eetlepels tomatenpuree
- 1 eetlepel peperpuree
- flinke scheut zonnebloemolie
- flinke scheut olijfolie
- zout naar smaak
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel chillivlokken
Ingrediënten voor het sausje (die gebruik je voor het koken)
- 1 theelepel tomatenpuree
- mespuntje zout
- warm water
Bereidingswijze
- Zet een diepe pan met water aan de kook en voeg er een beetje zout aan toe. Zodra het water gekookt is, doe je de droge aubergines/paprika’s erbij en laat je het koken tot ze zacht zijn. Niet heel zacht want na het vullen kook je ze weer, dus houd daar rekening mee.
- Zodra de aubergines/paprika’s zacht genoeg zijn haal je ze uit het water en was je het goed met koud water. Laat het water lekken in een vergiet.
- Maak dan de vulling klaar. Was de rijst met bulgur heel goed in koud water en doe het in een kommetje. Snij vervolgens 1 ui, tomaat, peper en peterselie heel fijn. Voeg dit toe aan de rijst met gehakt, tomatenpuree, peperpuree, zout, zwarte peper, chillivlokken en een flinke scheut zonnebloemolie en olijfolie. Meng dit goed door.
- Zodra de vulling klaar is en de aubergines afgekoeld zijn kan je beginnen met vullen. Doe er 2/3 dessertlepels (dit kan verschillen per grootte) in van de vulling. Leg ze in een pan. Vergeet de pan niet te bedekken met bakpapier. Als je klaar bent met het vullen, kunnen ze gekookt worden. Zet een bord op de gevulde uien. Als er wat van de vulling overblijft, kan je gevulde uien maken of nog meer aubergines/paprika’s koken.
- Doe in een kommetje tomatenpuree en klein beetje water met zout en roer dit goed door, voeg vervolgens 2/3 glazen warm water eraan toe. Let op het water moet niet uitsteken! Dus het kan zijn dat je er meer/minder water aan moet toevoegen. Tijdens het koken hou je dit ook regelmatig bij, als er te weinig water is brand het aan! Je kan er beetje bij beetje water aan toevoegen. Laat het koken op de laagste stand voor ongeveer 30 tot 45 minuten (hou dit ook in de gaten). Serveer met yoghurt, eetsmakelijk!
Vergeet je niet jouw gevulde gedroogde aubergine met de hashtag #zartointhekitchen te delen?
Hmmmm
Dit ga ik morgen is eventjes maken
Is ook lekker met verschillende dingen…
Bijvoorbeeld die gedroogde aubergines paar in pan maar normale die dolma paprikas beetje uitjes gevulde…jammmie
Maar inderdaad die aubergine vind ik echt lekkerste 1ste x toen k het had gemaakt was ik gelijk verkocht haha jammi
P.s. ik heb net al je recepten bekeken en ze zijn echt heerlijk dus inspiratie voorlopig hhaha
Ga zo door meid!!!!
Groetjesss