Als ik last minute visite krijg of snel nog een vullende lunch (dag van te voren) wil klaarmaken is dit het eerste wat in mij opkomt (zoals mijn Snapchat familie vorig weekend al zag). Soms als ik een halve zakje soepgroente zie in de koelkast, besluit ik ook maar deze börek te maken. Easy en echt heerlijk! Je kan de prei vervangen door andere groenten, bijvoorbeeld door wortel. Ik maak dit met de ingrediënten die ik toevallig nog in de koelkast heb liggen. Dit keer had ik prei liggen dus is het een aardappel prei combinatie geworden. Je kunt overigens ook alleen aardappel gebruiken! Benieuwd? Lees hieronder meer!
Ingrediënten
- 2 stuks prei
- 3 aardappelen
- 1 ui
- half blokje fetakaas/witte kaas
- Handjevol peterselie
- 3 eieren
- 1 (water)glas volle/Turkse yoghurt
- 1 (water)glas zonnebloemolie
- 2 (water)glazen bloem
- 1 zakje bakpoeder
- Chillivlokken, paprikapoeder, peper & zout naar smaak
- Nigella zaad/sesamzaad
- Olijfolie
Voor dit recept heb ik een waterglas van 200 ml gebruikt
Bereidingswijze
- Verwarm je oven voor op 180 graden.
- Was de prei en snijd in dunne stukken.
- Rasp de ui en snijd de peterselie fijn.
- Schil de aardappelen en snijd in blokjes.
- Mix vervolgens bovenstaande ingrediënten met elkaar en breng op smaak met kruiden en zout. Meng tot een geheel.
- Vet een ovenschaal in met olijfolie en schenk het mengsel erin.
- Strooi er nigellazaad/sesamzaad overheen.
- Doe in de oven voor ongeveer 30/40 min. Houd zelf in de gaten wanneer het gaar is, elke oven verschilt hierin. Met een satéstokje kan je erin prikken, als het er schoon uitkomt is het gaar. Laat afkoelen voor een uur en genieten maar! (ps. ik vind het de volgende dag veel lekkerder!)
Vergeet je niet jouw aardappel prei börek met de hashtag #zartointhekitchen te delen?
Hoi Zarife,
Wanneer zet je de eieren in het gerecht? Komt niet terug in de stappen…
Groetjes,
Ikram
Hoi Ikram,
Zie stap 5: “Mix vervolgens bovenstaande ingrediënten met elkaar”
Groetjes,
Zarife
Dank je! Ik las er overheen 😉
Klinkt erg lekker dit recept!
Lekkeurrr! Deze ga ik uitproberen. Bedankt om het met ons te delen. 🙂
Leuk om te horen! Geen dank, doe ik met alle liefde!
Hoii, ik zou geaag willen weten welke kruiden en eventuele hoeveelheden ervan je gebruikt. Wilt het namelijk binnenkort proberen te maken. Ohja en welke fetakaas?
X nieuwe fan!
Hoi Nouriya,
Zoals in het ingrediëntenlijstje staat: chillivlokken, paprikapoeder, peper & zout. Ik heb van de chillivlokken, paprikapoeder en peper 1 theelepel gebruikt. Maar voeg dit toe naar eigen smaak. Ik gebruik altijd “böreklik peynir” uit de Turkse supermarkt. Die in grote blikken, je hebt vershillende merken en hoeveelheden. Je hebt een breed assortiment aan witte kaas in de Turkse supermarkten.
Groetjes,
Zarife
Hoeveel ml is een waterglas?
Hoi Samy,
Aan het eind van het ingrediëntenlijstje staat het dikgedrukt, 200 ml!
Groetjes,
Zarife
Hoi Zarife,
Nog een vraagje. Stel dat ik er spinazie bij wil doen, in welke vorm en wanneer moet dat er precies bij? Of kan dat niet bij dit recept?
ALvast veel dank!
Hoi Ikram,
Spinazie goed wassen en laten uitlekken. Fijn snijden en toevoegen wanneer je alles eraan toevoegt.
Groetjes,
Zarife
Welke afmeting ovenschaal gebruik je hiervoor
Ik gebruik een borcam (ovenschaal) van 22×22 cm hiervoor!
Ooh wil het graag maken alleen heb ik geen yoghurt in huis. kan ik iets anders ipv yoghurt doen??
Hoi Esma,
Ik ben bang dat het dan niet zal lukken zonder yoghurt.
Groetjes,
Zarife
Moet je de aardappelen niet van te voren koken of bakken voordat je het in de oven stopt? Blijft de aardappelen niet hard als je het alleen in de oven doet?
Nee hoor dat hoeft niet. Ze worden uiteraard gebakken in het volledige mengsel.
Mag ik ook lente ui gebruiken ipv gewone ui?
Alvast bedankt!
Hi Elisa,
Dat mag en kan zeker weten. Ook lekker!
Groetjes,
Zarife