Patates rulo

Patates rulo

Patates rulo, een simpele börek gemaakt van aardappelen. Het is lekker krokant, doordat je yufka (deeg) wat bedoelt is voor baklava gebruikt. De yufka is te verkrijgen in elke Turkse supermarkt. Hieronder een afbeelding van de verpakking die ik gebruik. Ik denk dat het voorbereiden van de vulling langer duurt dan de börek zelf, want met een aantal simpele stappen heb je een overheerlijke börek gemaakt. Het is echt ideaal voor als je bezoek krijgt en niet zolang in de keuken wilt staan. Lees hieronder hoe makkelijk het is! 

Verpakking baklavalik yufka

Ingrediënten


Voor de vulling:

  • 4 grote (vastkokende) aardappelen
  • 2 rode uien
  • Halve plak Turkse witte kaas (böreklik peynir)
  • 1 pot doperwten & worteltjes
  • Halve eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel peperpuree
  • Handjevol peterselie
  • Zout naar smaak
  • Zwarte peper naar smaak
  • Paprika poeder naar smaak
  • Chilli vlokken naar smaak

Overige ingrediënten:

  • 1 pak (baklavalik) yufka
  • 1 eetlepel roomboter &
  • Flinke scheut zonnebloemolie
  • 1 ei (voor erop)
  • Sesamzaad
  • Nigella zaad

Bereidingswijze

  1. Kook de aardappelen (zonder schil), tot ze net niet gaar en zacht zijn. Je moet bijvoorbeeld moeiteloos erin kunnen prikken met een vork. Ze worden erna nog gebakken namelijk. Als de aardappelen klaar zijn snijd je ze eerst in blokjes voordat je ze toevoegt aan het geheel.
  2. Was de doperwten en worteltjes met koud water en snijd de worteltjes in gewenste grootte. Snijd ook de peterselie.
  3. Snipper de rode uien en bak in een scheutje olijfolie tot ze goudbruin zijn.
  4. Voeg de tomatenpuree en peperpuree eraan toe en meng tot een geheel.
  5. Voeg daarna de erwten, worteltjes en de aardappelen eraan toe. Roer dat doorelkaar. Breng op smaak met bovenstaande kruiden. Haal de vulling na vijf minuten van het vuur af en laat afkoelen.
  6. Wanneer de vulling afgekoeld is kan de fetakaas en peterselie erbij. Meng goed door en zet aan de kant.
  7. Smelt de roomboter in een kommetje en voeg daar een flinke scheut zonnebloemolie aan toe. Meng dit goed door.
  8. Pak twee stukken yufka. Dit is erg dun en scheurt snel dus wees voorzichtig. Leg de twee vellen op elkaar en vouw ALLEEN de zijkanten (4 cm) naar binnen. Dus de linkerkant, rechterkant, bovenkant en onderkant. Smeer vervolgens alle plekken in met het roomboter & zonnebloemolie door middel van een kwastje. Er mogen geen kale plekken zijn anders wordt de börek droog.
  9. Vervolgens gebruik je 3 tot 4 volle eetlepels van het aardappelmengsel per rol. Maak aan de onderkant van het vel een lange staaf met de vulling (denk aan een super lange aardappelkroket). De vulling kun je moeilijk over het geheel verdelen, omdat het nog gerold moet worden vandaar dat je een lange staaf maakt aan de onderkant.
  10. Rol het vervolgens voorzichtig op. Herhaal met de overige vellen.
  11. Smeer in met ei en strooi er sesam- en nigella zaad over.
  12. Snijd in stukken
  13. Doe het in de oven voor ongeveer 20/30 minuten op 180 graden. Eetsmakelijk!

Aardappel börek

Vergeet je niet jouw patates rulosu met de hashtag #zartointhekitchen te delen?

4 Comments

  1. Zojuist uit de oven gehaald. Ze smaken heerlijk!
    Thank you ??

  2. Smeer je na het vouwen alles in met boter en zonnebloemolie of alleen de gevouwen zijkanten?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*