Yalanci su böreği

Yalanci su böreği

Als we yalancı su böreği letterlijk vertalen naar het Nederlands is het ”liegende water deeg (börek)”. Waarom liegen? Nou omdat ik de deegbladeren oftewel yufka gewoon koop bij de Turkse winkel, lekker simpel dus. Je kan het deeg ook zelf maken, dat kook je vervolgens in water. Vandaar heet het ook water börek. Lekker duidelijk hé?  Dit keer is het simpel maar de volgende keer ga ik zelf het deeg maken, dus dat recept volgt ook nog!

Ingrediënten

 • 5 stuks yufka
 • net geen (water)glas olijfolie (houd 75% aan)
 • 1 (water)glas volle yoghurt
 • 1 (water)glas volle melk
 • 4 eieren
 • eigeel van 1 eitje voor erop
 • eventueel 1 theelepel zout (alleen toevoegen als je witte kaas geen zout bevat)
 • 400 gram witte kaas (fetakaas kan ook)
 • 1 handjevol peterselie
 •  halve theelepel chillivlokken
 • halve theelepel zwarte peper
 • sesamzaad en/of nigellazaad

Bereidingswijze

Gebruik hiervoor een middelgrote schaal, zie mijn schaal hieronder voor een indicatie.

 1. Snij de peterselie fijn en prak de kaas met een vork, voeg de peterselie eraan toe met de chillivlokken en zwarte peper. Proef even of het zoutig is, zo niet voeg dan zout toe aan het eieren mengsel.
 2. Klop de eieren los en voeg de melk, yoghurt en olie eraan toe. Goed roeren tot een geheel.
 3. Verdeel twee (kleine)soeplepels over de bodem van de schaal, laat geen kale plekken over.
 4. De eerste stuk yufka die je gebruikt moet een beetje ruim zijn zodat ook de randen worden bedekt, je kunt dus ook 2 delen yufka gebruiken hiervoor. Bij de overige lagen maakt dit niet uit. Houdt dus rekening dat je bij de eerste laag ook de randen moet bedekken en de yufka over de schaal moet vallen. Verdeel 12 eetlepels of 5/6 (kleine)soeplepel van het mengsel over elke laag.
 5. Pak nog een yufka (deel het door twee doe dat bij elke laag) en leg het op de eerste laag, vergeet niet de lagen in te smeren met het mengsel. Bij de tweede laag verdeel je de kaas, gebruik lekker veel. Op deze laag gebruik je alleen kaas, geen mengsel. De volgende laag gebruik je ook weer kaas, verdeel de overige kaas hierover. Bedek de börek met nog een laag yufka en giet het mengsel eroverheen. Doe de laatste laag yufka erop en giet daar ook wat van het mengsel over. Vouw de randen naar binnen en als er nog wat van het mengsel over kan je dat erover strooien. Besmeer de bovenkant met eigeel en bestrooi de börek met sesamzaad en/of nigellazaad.
 6. Bak in een oven van 180 graden in ongeveer 30/35 minuten gaar. Bewaar buiten de koelkast. Zowel warm als koud te eten. De volgende dag smaakt ie nog prima (vind het stiekem lekkerder dan). Niet opwarmen in een magnetron dan wordt het een slappe hap. Opwarmen in de oven of gebruik een tosti-ijzer om het op te warmen. Eetsmakelijk!

su boregi

Bekijk ook mijn [button link=”https://www.instagram.com/p/BIw6MBrjyjW/?taken-by=zartointhekitchen” size=”small” icon=”play-circle-o” window=”yes”]video[/button]

Vergeet je niet jouw börek met de hashtag #zartointhekitchen te delen?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*