Dana rosto (biefstuk op aardappelpuree)

Dana rosto (biefstuk op aardappelpuree)

Paar jaar terug was ik in Alacati/Cesme op vakantie en daar at ik toch een ontzettend heerlijk gerecht, namelijk dana rosto! Zo lekker! Mijn vorige verjaardag probeerde ze het thuis na te doen, maar helaas het had niet dezelfde smaak. Ik denk dat het lag aan het soort vlees wat ze hadden gekocht. Vlees werd niet mals genoeg. Vandaag heb ik het opnieuw geprobeerd met de leftovers van gisteren. En ja, dit was het! Ik heb gesmuld en het voelde even alsof ik op vakantie was! Het vlees was zo mals, het smolt als boter in mijn mond. Hmm, krijg weer trek!

Ingrediënten

Voor 2 personen:

Aardappelpuree:

  • 4 grote (vastkokende) aardappelen
  • 3 eetlepels melk
  • 1 klontje boter

Het sausje met vlees:

  • 450 gram biefstuk (biftek)
  • 1 grote vleestomaat
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 runderbouillon
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 1 volle eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel chillivlokken
  • 1 eetlepel tijm
  • 1,5 eetlepel bloem
  • zwarte peper naar smaak (dit kan je eventueel weglaten)

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees in dunne plakken en verwijder alle onnodige witte (vet) stukken
  2. Marineer de gesneden plakken met tijm en doe er een scheutje zonnebloem olie bij
  3. Grill het vlees voor 4 minuten aan beide kanten
  4. Kook/stoom de aardappelen tot ze gaar zijn
  5. Snijd de uien, knoflook en tomaat voor het sausje
  6. Voeg de uien en knoflook toe aan een pan met een scheutje olijfolie en bak tot het goudbruin oogt
  7. Voeg de gesneden tomaten eraan toe en bak mee voor 3 minuten
  8. Voeg de tomatenpuree eraan toe met bouillon samen met paprikapoeder, zwarte peperkorrels, chillivlokken (eventueel gemalen zwarte peper) en bak voor een minuut mee
  9. Doe er 350 ml kokend water bij en roer door
  10. Voeg het vlees eraan toe zodra het water begint te koken, voeg ook het zout eraan toe
  11. Kook voor 5 minuten mee en schep 5 á 6 eetlepels van het water eruit, mix het met 1 eetlepel bloem en voeg het weer toe aan derest. Laat geen korreltjes bloem achter! Deze stap zorgt ervoor dat het sausje dikker wordt. Wordt het niet dikker, voeg dan meer bloem eraan toe. Is het sausje al dik genoeg? Sla dan deze stap over.
  12. Kook voor ongeveer 20 minuten. Ondertussen maak je de aardappelpuree klaar, pureer de aardappels met een klontje boter en melk. Voeg zwarte peper en zout naar smaak aan toe.
  13. Zet eerst wat van het aardappelpuree op een bord en doe daarover het vlees en vervolgens een paar eetlepels van het sausje! Strooi er eventueel wat peterselie op, eetsmakelijk!

Vergeet je niet jouw dana rosto met de hashtag #zartointhekitchen te delen?

2 Comments

  1. Melissa

    Hoi. Ik heb een vraagje. Bij het recept van Dana Rosto staat er bij 11 kook voor 5 minuten mee. Bij 12 staat er kook voor ongeveer 20 min. Nu is mijn vraag: moet ik het vlees 5 min. laten meekoken en dan eruit halen? Of uiteindelijk toch wel ongeveer 20 minuten laten koken? Groeten Melissa

    • Hi Melissa,

      Het vlees haal je er niet uit, alleen het vocht om het te mengen met bloem! Dus uiteindelijk kook je het vlees voor intotaal 25 minuten mee.

      Groetjes,

      Zarife

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*