Oosterse zalm

Oosterse zalm

Sindskort maak ik mijn zalm net iets anders dan dit recept wat ik in 2016 heb gedeeld met jullie, vooral ook omdat husband deze variant lekkerder vindt. Eigenlijk is de marinade bijna gelijk, maar voeg ik bij deze variant tijdens het bakken een sausje eraan toe. Dit sausje maakt het zo onwijs lekker! De marinade vooraf zorgt ervoor dat de zalm lekker mals wordt. Dit is echt een recept wat je zeker weten zou moeten proberen. Ben je benieuwd met wat voor groenten je dit kunt serveren? Klik dan hier

Ingrediënten

Zalm:

  • 500 gram verse zalmfilet
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • sap van een halve sinaasappel
  • schil van 1 citroen
  • scheutje olijfolie
  • sesamzaad (eventueel voor garnering)

HET sausje (!):

  • 1 volle eetlepel honing
  • 3 volle eetlepels sojasaus (of meer)
  • 2 teentjes knoflook
  • eventueel zout

Bereidingswijze

  1. Snijd de zalm in gewenste grootte. Ik verwijder de huid niet (dit is geheel jouw eigen keus).
  2. Maak de marinade klaar in een ovenschaal waar de zalm in past. Pers het sap uit de sinaasappel en voeg de kruiden eraan toe. Rasp vervolgens de schil van de citroen. Voeg als laatst een scheutje olijfolie eraan toe. (voeg meer/minder kruiden toe naar smaak)
  3. Doe de zalm erbij en draai elk stukje zalm tweemaal om zodat zowel de bovenkant als de onderkant gemarineerd worden. Dek af en stop het in de koelkast voor ongeveer 3 tot 4 uur. (dit laatste is heel belangrijk, bovenstaande marinade zorgt ervoor dat de zalm lekker mals wordt)
  4. Maak ook het sausje klaar, wat je gaat toevoegen TIJDENS het bakken. Snijd de knoflook in grove stukken en voeg honing, sojasaus en eventueel zout toe aan een kommetje. Roer dit goed door. Mocht dit nog iets te dik ogen kan je eventueel meer sojasaus toevoegen.
  5. Wanneer het zover is, kan je beginnen met bakken! Zorg dat de pan goed heet is en op middelhoog vuur staat. Doe de zalm in de pan samen met het sap van de marinade. Leg de zalm op de huidkant in de pan. Bak de zalm eerst 5 minuten lang. Na 5 minuten voeg je het sausje toe en bak je de zalm net zolang door tot jij het lekker vindt. Ik bak mijn zalm ongeveer 5 minuten per kant, ik neem ook de zijkanten mee tijdens het bakken. (Beweeg de zalm zo min mogelijk tijdens het bakken, hierdoor blijft de zalm een mooi geheel).
  6. Met behulp van een lepel verdeel ik het sausje over de zalm tijdens het koken (netzoals een biefstuk weetje wel).
  7. Garneer met sesamzaadjes en serveer met groenten, rijst, bulgur of net wat jij wilt! Eetsmakelijk!

Vergeet je niet jouw Oosterse zalmgerecht met de hashtag #zartointhekitchen te delen?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*