Dolma komt van doldurmak wat vullen betekent, en sarma van sarmak en dat betekent weer rollen. Je hebt verschillende manieren waarop je sarma kan maken, hierbij deel ik graag mijn recept. Want wie houdt er nou niet van sarma? Ik vind het heerlijk maar het voorbereiden kost jammer genoeg veel tijd, als dat niet zo was dan had ik dit denk wel elke dag gemaakt.
Ingrediënten
- 1 pak druivenbladeren van 350 gram (te koop bij de Turkse winkel maar verse zijn toch echt het lekkerst)
- 2 middelgrote uien
- 1 tomaat
- 1 groene Turkse peper
- 2 handjesvol (15/20 takjes) peterselie
- 100 gram gehakt
- 1 theeglas Turkse rijst (pirinc)
- 2 volle eetlepels bulgur (pilavlik bulgur/coarse bulgur)
- 1 volle eetlepel tomatenpuree
- 1 volle eetlepel peperpuree
- 1 eetlepel chillivlokken
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 0,5 eetlepel zwarte peper
- zout naar smaak
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 (water)glas zonnebloemolie
- eventueel 5 verse muntbladeren
Bereidingswijze
- Week de druivenbladeren voor 5 minuten in wat lauw water om het zoute eraf te halen. Vervolgens was je deze bladeren en knijp je ze uit. Laat het overige water uitlekken in een vergiet.
- Snij de uien, tomaat, peper en peterselie (en munt) fijn, desnoods rasp je de uien dat kan eventueel ook.
- Was de rijst oftewel pirinc met de bulgur heel goed!
- Doe het gehakt met de gewassen rijst en bulgur in een kommetje en voeg de fijn gesneden uien, tomaat, peper, peterselie (en munt) eraan toe met tomaten&peperpuree en alle kruiden (je kan meer/minder kruiden toevoegen dit is aan jou). Als laatst doe je de olie erover, als je ziet dat het droog oogt kan je meer olie gebruiken. Meng tot een geheel.
- Leg een druivenblad voor je met de punt naar boven en met het nerf naar je toe. Indien er een steeltje aan het blad zit, verwijder dat dan ook. Leg ongeveer twee theelepels van de vulling in het midden van het blad. Vouw de onderkant van het druivenblad naar boven, de zijkanten naar het midden toe en rol dan het druivenblad strak naar boven. Een sarma moet ter grootte van je vinger zijn. Hiervoor verwijs ik graag naar mijn filmpje of afbeelding hieronder. Herhaal deze stappen bij elk blad, en vul de pan netjes en strak met de sarma’s.
- Doe een halve eetlepel tomatenpuree, met 1 eetlepel olijfolie en een beetje zout in een maatbeker met 1 liter lauw water. Voeg het water toe aan de gevulde sarma pan, het water moet 5 cm. uitsteken het kan zijn dat 1 liter veel/weinig is. Hou hier rekening mee! Doe er een groot plat bord op, zo voorkom je dat de sarma tijdens het koken uit elkaar valt. Breng aan de kook en laat het langzaam koken op een laag vuur (45 tot 60 minuten).
Je kan het zowel warm als koud eten. Serveer met yoghurt, jummy! Eetsmakelijk & enjoy!
*Bekijk ook mijn [button link=”https://www.instagram.com/p/BFJdp8uqt6-/?taken-by=zartointhekitchen” size=”small” icon=”play-circle-o” window=”yes”]video[/button]
Vergeet je niet jouw sarma met de hashtag #zartointhekitchen te delen?
Hoi lieve zuster, ik wilde je graag wat vragen over de Sarma recept. Hoef je de rijst en de bulgur van tevoren niet voor te koken? Kan je het zo ongekookt rollen in de wijnbladeren? Hoor het heel graag en alvast dank. Mvg Fatiha Ps top recepten heb jij. Love it??
Hi Fatiha,
Allereerst bedankt voor jouw lieve woorden. Mijn excuus voor de late reactie, ik heb namelijk eerder gereageerd maar ik zie dat al mijn reacties van die dag niet geplaatst zijn.
Om terug te komen op jouw vraag: dat hoeft inderdaad niet sis! Zodra alles gerolt is en de pan in gaat, wordt het als geheel gekookt. Dat is uiteindelijk gaar!
Succes!
Groetjes,
Zarife
Kan je ze invriezen als je merkt dat je teveel gemaakf heb? En kan dat na het koken of ervoor al
Hi Doun,
Het gedeelte wat je wilt invriezen, niet meekoken maar rechtstreeks de vriezer in na het rollen.
Ik vind het heel kruiden voor 100 gram gehakt..
Is 100 gram wel juist?
Gr Linda
Hi Linda, dank voor jouw reactie. Het gehakt is niet het enige ingrediënt waarmee de sarma vulling gemaakt wordt. De hoeveelheid klopt dus bij het totale plaatje!
Moet de gehakt ook rauw zijn
Hi Laura, yes! Wordt gaar tijdens het koken!
is het zonder bulgur ook lekker of niet? en als je het invriest is er dan ook nog een datum hoelang je het in de diepvries kan houden? het ziet er echt heerlijk uit inidegeval
Groetjes
Hi Zeynep, uiteraard kun je het ook zonder bulgur maken. In vele verschillende streken in Turkije gebruiken ze bulgur helemaal niet. Of juist weer wel (en geen rijst). Ik zou het persoonlijk niet langer dan 3 maanden in de vriezer laten staan (alvorens je de sarma kookt invriezen, niet erna pas). Succes!
Heel duidelijk recept, ik ga het deze week proberen te maken! Ik wil het alleen zonder gehakt maken, kan ik dan de kruiden ook beter wat minderen? Liefs
Hi Sanne, goed om te horen. Ja hoor, gwn naar smaak aan toevoegen! Voordeel is dat je nu de vulling kunt “proeven”, zonder rauw gehakt in je mond te hebben… succes!
wat eten jullie hierbij? Enkel sarma lijk me eentonig.
Hi Frank, dat klopt! Dit is ook meer een “hapje” voor erbij. Hiernaast serveren wij een hoofdgerecht. Kan van alles zijn! Karniyarik, hele kip, vlees etc.
Hoeveel stuks zijn dit ongeveer? Ik wil graag 1 hele pan vol ongeveer. Is dit dan genoeg?
Hi Dijana, het antwoord is afhankelijk van hoeveel vulling je per blad gebruikt, dus dikke of dunne sarma rolt. Verder weet ik niet wat de grootte van jouw pan is. Je krijgt hier een prima middelgrote pan mee gevuld. Mocht je nog vragen hebben, let me know!