Rode linzen soep (mercimek corbasi)

Rode linzen soep (mercimek corbasi)

Een bekend soepje uit de Turkse keuken, mercimek corbasi! Iedereen heeft wel eens rode linzen soep gedronken bij een Turks restaurant of vriendin, toch? Het is super lekker maar tegelijkertijd ook gezond want er gaan maar liefst vijf verschillende soorten groenten in dit soepje. Naast dat het gezond is, is het ook erg simpel om te maken! Dit soepje gaat makkelijk drie dagen mee en is handig voor als er bezoek is maar ook voor de lunch!

Ingrediënten

  • 1,5 (water)glas rode linzen*
  • 1 kleine ui
  • 1 wortel/winterpeen
  • 1 klein (vastkokend) aardappeltje
  • 1 tomaat
  • 1 groene Turkse peper
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1,5 kippenbouillonblokjes
  • 1 eetlepel gedroogde munt
  • 1 eetlepel chillivlokken
  • 50 gram roomboter
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • zout naar smaak

*ik heb een waterglas van 200 ml gebruikt

Bereidingswijze

  1. Was de groente en linzen.
  2. Schil de wortel, ui, aardappel en tomaat, verwijder ook de pitjes van de peper. Snijd de wortel, ui, aardappel, tomaat en peper in stukken en doe het in een ruime pan. Doe de rode linzen erbij en schenk er 2 liter lauw water in. Zet op de kook voor ongeveer 40 minuten (zodra de wortel gaar is dan kan je beginnen met pureren).
  3. Tijdens het koken ontstaat er een soort van schuimlaagje, dit kan je gewoon met behulp van een lepel weghalen. Vergeet dit dan ook niet te doen na het pureren. Hierdoor raak je ook een hoeveelheid water kwijt van de 2 liter, je kunt er gerust nog tot 200 ml water aan toevoegen ALS dat nodig is.
  4. Maak ondertussen het tomatensausje klaar. Laat de roomboter smelten in een pan en voeg de zonnebloemolie eraan toe. Doe er twee eetlepels tomatenpuree en gedroogde munt bij.
  5. Als alles gekookt en zacht is pureer je alles met de staafmixer. Voeg dan de kippenbouillon eraan toe. Schenk 3 soeplepels van het rode linzen mengsel bij het tomatensausje, roer tot een geheel. Schenk het vervolgens bij de rest van de soep.
  6. Voeg de chillivlokken eraan toe met de zout. Laat op een zacht pitje koken voor ongeveer 10 á 15 minuten.
  7. Als het de volgende dag dik oogt een beetje gekookt water aan toevoegen en laten koken. Serveer met citroen, chillivlokken en gedroogde munt. Eetsmakelijk!

Bekijk ook mijn video op mijn YouTube Channel

Vergeet je niet jouw rode linzen soep met de hashtag #zartointhekitchen te delen?

12 Comments

  1. Heb de soep vandaag gemaakt! Heeerlijk!! Iedereen vond de soep lekker! Bedankt voor het recept!!

  2. Hoihoi. Kan je het gedroogde munt ook achterwegen laten? En ipv chilivlokken chilipoeder gebruiken?

  3. Hallo, ik hen alleen gele spliterwten in huis. Is dit vervangbaar voor rode linzen?

    • Hoi Hanae,

      Nee, het is helaas niet vervangbaar anders zou het gele spliterwten soep heten. Voor de echte smaak van rode linzen soep heb je rode linzen nodig!

      Groetjes,

      Zarife

  4. Hey

    Kan ik inplaats van de roomboter, olijfolie gebruiken? En hoeveel lepels zou ik dan moeten gebruiken 🙂

    • Hi Ikram,

      Dat raad ik niet aan. Ik zou of roomboter of zonnebloemolie gebruiken, het liefst een combinatie ervan zoals beschreven in het recept. Als je zonnebloemolie gebruikt, voeg dan nog ongeveer 2 eetlepels extra eraan toe.

      Groetjes,

      Zarife

  5. Heel duidelijk en lekker recept top! Dankjewel voor t delen😊.. heb je misschien ook het recept voor de kippensoep? I hope so ben er gek op 😋

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*