Een bekend soepje uit de Turkse keuken, mercimek corbasi! Iedereen heeft wel eens rode linzen soep gedronken bij een Turks restaurant of vriendin, toch? Het is super lekker maar tegelijkertijd ook gezond want er gaan maar liefst vijf verschillende soorten groenten in dit soepje. Naast dat het gezond is, is het ook erg simpel om te maken! Dit soepje gaat makkelijk drie dagen mee en is handig voor als er bezoek is maar ook voor de lunch!
Ingrediënten
- 1,5 (water)glas rode linzen*
- 1 kleine ui
- 1 wortel/winterpeen
- 1 klein (vastkokend) aardappeltje
- 1 tomaat
- 1 groene Turkse peper
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1,5 kippenbouillonblokjes
- 1 eetlepel gedroogde munt
- 1 eetlepel chillivlokken
- 50 gram roomboter
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- zout naar smaak
*ik heb een waterglas van 200 ml gebruikt
Bereidingswijze
- Was de groente en linzen.
- Schil de wortel, ui, aardappel en tomaat, verwijder ook de pitjes van de peper. Snijd de wortel, ui, aardappel, tomaat en peper in stukken en doe het in een ruime pan. Doe de rode linzen erbij en schenk er 2 liter lauw water in. Zet op de kook voor ongeveer 40 minuten (zodra de wortel gaar is dan kan je beginnen met pureren).
- Tijdens het koken ontstaat er een soort van schuimlaagje, dit kan je gewoon met behulp van een lepel weghalen. Vergeet dit dan ook niet te doen na het pureren. Hierdoor raak je ook een hoeveelheid water kwijt van de 2 liter, je kunt er gerust nog tot 200 ml water aan toevoegen ALS dat nodig is.
- Maak ondertussen het tomatensausje klaar. Laat de roomboter smelten in een pan en voeg de zonnebloemolie eraan toe. Doe er twee eetlepels tomatenpuree en gedroogde munt bij.
- Als alles gekookt en zacht is pureer je alles met de staafmixer. Voeg dan de kippenbouillon eraan toe. Schenk 3 soeplepels van het rode linzen mengsel bij het tomatensausje, roer tot een geheel. Schenk het vervolgens bij de rest van de soep.
- Voeg de chillivlokken eraan toe met de zout. Laat op een zacht pitje koken voor ongeveer 10 á 15 minuten.
- Als het de volgende dag dik oogt een beetje gekookt water aan toevoegen en laten koken. Serveer met citroen, chillivlokken en gedroogde munt. Eetsmakelijk!
Bekijk ook mijn [button link=”https://youtu.be/03J5_hpoicQ” size=”small” icon=”play-circle-o” window=”yes”]video[/button] op mijn YouTube Channel
Vergeet je niet jouw rode linzen soep met de hashtag #zartointhekitchen te delen?
Heb de soep vandaag gemaakt! Heeerlijk!! Iedereen vond de soep lekker! Bedankt voor het recept!!
Hoi Ahlam,
Wat ontzettend leuk om te horen! Ben blij dat het gesmaakt heeft.
Groetjes,
Zarife
Hoihoi. Kan je het gedroogde munt ook achterwegen laten? En ipv chilivlokken chilipoeder gebruiken?
Hoi Lina,
Ja hoor, dat kan!
Groetjes,
Zarife
Hallo, ik hen alleen gele spliterwten in huis. Is dit vervangbaar voor rode linzen?
Hoi Hanae,
Nee, het is helaas niet vervangbaar anders zou het gele spliterwten soep heten. Voor de echte smaak van rode linzen soep heb je rode linzen nodig!
Groetjes,
Zarife
Hey
Kan ik inplaats van de roomboter, olijfolie gebruiken? En hoeveel lepels zou ik dan moeten gebruiken 🙂
Hi Ikram,
Dat raad ik niet aan. Ik zou of roomboter of zonnebloemolie gebruiken, het liefst een combinatie ervan zoals beschreven in het recept. Als je zonnebloemolie gebruikt, voeg dan nog ongeveer 2 eetlepels extra eraan toe.
Groetjes,
Zarife
Heel duidelijk en lekker recept top! Dankjewel voor t delen?.. heb je misschien ook het recept voor de kippensoep? I hope so ben er gek op ?
Hi Nadia,
Heel erg bedankt! Bedoel je de Turkse variant? Het heeft een rode kleur met stukjes kip erin?
Groetjes,
Zarife
Jaa klopt! Die je in de meeste Turkse restaurants kunt eten.
Ik weet welke je bedoelt! Ik zet em op mijn lijstje, dank!
Hey Zarife,
Ik sta op t pubt om de soep te maken maar ben de kippenbouilon vergeten.. zou ik evt groentebouilon kunnen gebruiken?
Xx
Hi Zeyneb,
Ah, wat jammer! Je kunt eventueel groentebouillon gebruiken maar het ook achterwege laten! Ik raad je aan om 1 tablet te gebruiken dan.
Veel kookplezier!
Groetjes,
Zarife
Hoi,
Ik wil je recept graag morgen uitproberen. Maar hoeveel kommen soep haal je er uit?
Groeten Nihad
Hi Nihad, dat verschilt uiteraard per kom. Het is een soepje voor 6 tot 8 personen.
Mag ik vragen welke soort kippenbouillon jij hebt gebruikt voor deze soep?
Hi Esma, ja hoor! Kippenbouillon van het merk Knorr uit de Turkse supermarkt! Google naar “tavuk bulyon” dan zie je em gelijk! Ik gebruik ook vaak mijn zelfgemaakte bouillon.
Dank je wel voor jouw reactie! En wat betreft roomboter de ongezouten gewoon van de supermarkt?
Yes! Ongezouten roomboter (dit geldt voor al mijn recepten!)