Pogaca (gevulde Turkse broodjes)

Pogaca (gevulde Turkse broodjes)

Deze broodjes zijn heerlijk zacht. Ik heb veel verschillende recepten uitgeprobeerd en dit blijft echt mijn favoriet. Dus het is zeker het proberen waard. Heb verschillende vormpjes gemaakt, hieronder zie je hoe ik dat gedaan heb. Als je vormpjes gaat maken ben je wel langer bezig, dus hou daar rekening mee!

IngrediΓ«nten

Voor het deeg (23-26 bolletjes):

  • 1 kg bloem
  • 2,5 (water)glazen volle melk
  • 1 dessertlepel zout
  • 2 theelepels mahlep*
  • 2 dessertlepels suiker
  • 2 pakjes gedroogde gist
  • 1 (water)glas zonnebloemolie
  • 2 ei wit (gele gooi je niet weg die gebruik je voor het insmeren van de bovenkant)
  • 2 druppels olijfolie

Gehaktvulling:

  • 200 gram rundergehakt
  • handjevol peterselie
  • 1 tomaat
  • 1 groene Turkse peper
  • 1 ui
  • 1 dessertlepel peperpuree
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel chillivlokken
  • zout naar smaak

Kaasvulling:

  • 1 blok Turkse kaas (te koop in de Turkse winkels)
  • 1 handjevol peterselie
  • 3 takjes lenteui
  • halve theelepel chillivlokken
  • halve theelepel zwarte peper
  • zout naar smaak (alleen toevoegen als de kaas ongezouten is!)

*Mahlep is gemalen zaad uit de pit van de weichselkers, die groeit aan een weichselboom. Het is een smaakmaker voor bepaalde broodjes en gebak maar ook voor sommige vlees- en kaasgerechten. Te koop in alle Turkse supermarkten, in verschillende verpakkingen en hoeveelheden.

IMG_7116

Bereidingswijze

  1. Warm het melk op, lauwwarm. Voeg de suiker en gist eraan toe. Roer het goed door en zet aan de kant voor ongeveer 3 minuten. Laat het opschuimen.
  2. Klop het eiwit voor 1 minuut, totdat het een beetje schuimt. Hoeft echt niet helemaal te schuimen gewoon een beetje.
  3. Meng bloem met mahlep en zout. Voeg eiwit, melk en zonnebloemolie toe aan een diepe kom en voeg het bloem beetje bij beetje eraan toe. Kneed goed, het liefst voor 6 minuten.
  4. Vet de mengkom in met wat olijfolie en leg het deeg erin. Leg er een schone theedoek (en/of plasticfolie kan ook) overheen. Zet in een diepe schaal en schenk er beetje gekookt water bij. Dit versneld het proces van rijzen! Laat het voor 30/60 minuten rijzen.
  5. Snipper de ui en snijd peper, tomaat en peterselie klein en fijn. Verwarm olijfolie in een pan en voeg het gehakt eraan toe. Zodra het gehakt gaar is voeg je de uien en pepers eraan toe. Als deze zacht zijn voeg je de tomaten eraan toe met peperpuree en kruiden. Zodra de tomaten verdwenen zijn haal je van het vuur. Laat afkoelen en voeg de peterselie eraan toe.
  6. Was de kaas, maak brokken met je vingers. Snijd peterselie en lentui fijn en voeg toe aan de kaas met kruiden. Meng goed door.
  7. Als het deeg gerezen is duw je met je handen het lucht uit het deeg. Maak hier bolletjes van. Leg over alle andere bolletjes een theedoek zo voorkom je dat het uitdroogt.
  8. Bestuif een schoon werkvlak met bloem en rol een bol uit tot een ronde plak. Zie onderstaande foto’s voor verschillende soorten vormpjes. Verwarm de oven vanaf nu op 200 graden.
  9. Leg alle vormpjes op een bakplaat met ovenpapier en smeer in met ei. Strooi er sesamzaad, nigellazaad en maanzaad overheen.
  10. Stop in de oven op 200 graden voor 18/20 minuten. Eetsmakelijk!

d

c

b

a

Vergeet je niet jouw pogaca met de hashtag #zartointhekitchen te delen?

2 Comments

  1. Lisette

    Hi Zarife,

    Ziet er heerlijk uit!! Gebruik je verse, of gedroogde gist?

    Groetjes,
    Lisette

    • Hi Lissete,

      Dank voor je compliment! Voor dit recept heb ik gedroogde gist van dr. Oetker gebruikt.

      Groetjes,

      Zarife

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*