Nasi kroketjes

Nasi kroketjes

Ingrediënten

Voor circa 32 stuks:

 • 2 pakjes nasimix van Conimex (groenten & kruiden)
 • 225 gram pirinc (Turkse rijst)
 • Halve eetlepel roomboter
 • Scheutje zonnebloemolie
 • 1 eetlepel Turkse peperpuree
 • 3 grote stukken kippenbout
 • 0,5 kippenbouillon OF 150 ml zelf gemaakte bouillon
 • Bloem
 • 1 pakje paneermeel
 • 2 eieren
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • Chillivlokken naar smaak
 • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

 1. Kook de kippenbouten in een pan met voldoende water voor ruim 1/2 uur. Ik heb er zelf 2 laurierbladeren aan toegevoegd met een paar zwarte peperkorrels (bouillon heb ik gebruikt voor onder andere soep en het rijst wat je later nog moet koken). Wanneer de kip goed gekookt is, laat je het uitlekken (bewaar het vocht, dit heb je namelijk nodig voor straks).
 2. Pluk/pluis de kip en zet in een aparte kom.
 3. Doe een halve eetlepel roomboter in een pan en voeg daar de (gewassen) pirinc aan toe, bak samen voor ongeveer 2 minuten. Voeg vervolgens 400 ml water, waarvan 150 ml bouillon (uit stap 1) eraan toe. Doe de deksel op de pan, zet op de laagste stand en laat het koken.
 4. Vervolgens maak je het sausje klaar in een ander klein pannetje. Verwarm een scheutje zonnebloemolie en voeg daar 1 eetlepel peperpuree aan toe, bak kort samen. Voeg vervolgens 200 ml water eraan toe met 2 pakjes nasi kruiden. Roer samen en zet het op de laagste stand op de kook voor 10 minuten.
 5. Wanneer het water van de rijst is getrokken (dit kan ongeveer 10 minuten duren, houd hier rekening mee), voeg je de saus toe aan de rijst. Na 10 minuten kijk je of het water van het rijst getrokken is, zoja, voeg je de saus toe aan de rijst. Roer tot een geheel, zet het deksel weer op de pan en wacht tot een beetje papperig wordt en het rijst gaar is.
 6. Wanneer het papperig oogt voeg je de gepluiste/geplukte kip eraan toe met paprikapoeder, chillivlokken, peper en zout naar smaak. Roer tot een geheel en haal de pan van het vuur. Doe de deksel weer op de pan en laat afkoelen.
 7. Tijdens het afkoelen doe je op een bord wat paneermeel, op een andere bord wat bloem en klop je 2 eieren los in en kommetje.
 8. Als het geheel is afgekoeld, kijk je of het mengsel stevig genoeg is. Dit voel je meestal aan, je wilt namelijk niet dat het tijdens het bakken verkeerd gaat. Ik gebruikte voor bovenstaande hoeveelheid nog een paar eetlepels paneermeel. Dit voeg je toe aan het mengsel en kneed je dan even samen. Je kan uiteraard geen paneermeel nodig hebben bij deze stap, of juist meer paneermeel.
 9. We zijn bijna klaar! Je kunt namelijk beginnen met het maken van vormpjes. Ik maakte er kroketjes van, maar je kunt er ook nasi balletjes van maken (dan krijg je wel meer uit dit recept).
 10. Zodra je klaar bent met het maken van de vormpjes, rol je de nasiballetjes eerst door een beetje bloem, vervolgens door het ei en als laatst door paneermeel. Als je klaar bent bak je het in olie (je kunt ze ook frituren), tada eetsmakelijk!

IMG_3016 (1) IMG_3019

IMG_3026 (1) nasiballetjes

Vergeet je niet jouw nasiballetjes met de hashtag #zartointhekitchen te delen?

2 Comments

 1. Hoi,
  Ik had eens deze nasi balletjes gemaakt en zo in de diepvries gestopt, als ik deze uit de diepvries haal en in olie bak dan zijn ze zo anders, ook erg zacht enzo. Heb jij enige idee wat ik kan doen?

  • Hi Meyra,

   Netzoals bij loempia’s zou je ook deze balletjes niet moeten ontdooien en gelijk bakken. Je kunt eventueel tijdens het voorbereiden wat meer paneermeel aan toevoegen (de vulling).

   Groetjes,

   Zarife

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*