Mercimek köftesi (rode linzen balletjes)

Mercimek köftesi (rode linzen balletjes)

Een simpel maar overheerlijk vega hapje! Dit zijn een van de Turkse gerechten dat je geproefd moet hebben! Heerlijk voor bij de lunch. Overigens smaakt het de volgende nog prima. Als er wat overblijft neem ik het de volgende dag mee als lunch.

Ingrediënten

  • 1 (water)glas rode linzen
  • 1,5 (water)glas bulgur (kisirlik bulgur)
  • 1 grote ui
  • 1 groene Turkse peper
  •  1 klein teentje knoflook
  • 2 handjesvol peterselie
  • 3 takjes lenteui
  • 1,5 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel peperpuree
  • flinke scheut zonnebloemolie & olijfolie
  • 1 eetlepel chillivlokken
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zwarte peper
  •  zout

Bereidingswijze

  1. Was eerst de linzen en stop het daarna in een pan, voeg hier 1 liter lauw water aan toe. Laat koken voor ongeveer 30/40 minuten.
  2. Snij de ui en peper fijn, rasp de knoflook. Snij de peterselie en bosui fijn.
  3. De rode linzen moeten helemaal verdwenen zijn, zo mogen er geen korrels te zien zijn. Het moet gewoon een waterig papje worden. Als dat het geval is haal je je pan van het vuur en voeg je de bulgur eraan toe. Doe daarna gelijk de deksel erop.  Dit wordt vanzelf hard.
  4.  Wanneer de deksel op de pan is, laat je het lekker hard worden. Maak ondertussen het tomatensausje voor erin klaar. Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui, peper en (geraspte) knoflook.
  5. Zodra dit goudbruin oogt voeg je de tomatenpuree eraan toe en roer je het tot een geheel. Laat afkoelen.
  6. Schep de inhoud van de pan met linzen over in een schaal. Doe het tomatensausje erbij. Voeg hier de kruiden aan toe en kneed het met je handen tot een geheel. Proef tussendoor even, zo kun je eventueel meer/minder kruiden eraan toevoegen. Doe als laatst de fijngesneden peterselie en bosui erbij en kneed het met je handen weer tot een geheel.
  7. Maak vervolgens vormpjes hiervan. Serveer met sla, tomaat, komkommer en citroen! Eetsmakelijk!

Bekijk ook mijn video

Vergeet je niet jouw mercimek köfte met de hashtag #zartointhekitchen te delen?

2 Comments

  1. Heey Zarife, ik heb een vraag wat betreft de bulgur. Word die ongekookt toegevoegd aan de linzen? Want dat begreep ik niet zo goed?

    Alvast bedankt voor uw antwoord!

    • Hi Chacha,

      Dat klopt! De bulgur wordt soort van gestoomd door de linzen die al gekookt zijn. Dus vergeet de deksel niet op de pan te zetten.

      Groetjes,

      Zarife

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*