Ik heb verschillende soorten loempia recepten uitgeprobeerd en vind deze toch het lekkerst! Erg simpel en geliefd bij anderen. Ik krijg altijd de vraag wat het recept is op feestjes. Loempia’s kan je op zoveel verschillende manieren voorbereiden en er zijn echt veel verschillende van recepten, maar ik ben echt een fan hiervan! Ben benieuwd hoe jullie de loempia’s vinden, laat me vooral weten hoe je de loempia’s vindt als je ze maakt! Omdat er heel veel vraag was op Snapchat (zartointhektchn) naar foto’s van alle stappen, heb ik dat ook gedaan voor jullie. Zie hieronder mijn collage, dan zie je gelijk ook hoe simpel het is!
Ingrediënten
voor 80 stuks:- 2 pakken loempiavel van Spring Home
- 0,5 kilo kipfilet OF 5 kippenbouten
- 4 Chinese eiermie nestjes
- 2 pakjes bami kruiden van Inproba
- 1 kilo bami/nasi groenten
- 3 rode pepers
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel paprika poeder
- 2 theelepels chilli vlokken
- 1 theelepel zwarte peper
- Zonnebloemolie
- 1 ei
- zout naar smaak
Bereidingswijze
Bovenstaand link ik door naar de website van AH, daar kun je zien welke producten ik gebruik. Je kunt de Chinese eiermie ook vervangen door mihoen, ook lekker! Je kunt de loempia’s uiteraard invriezen. Gebruik hier een diepvrieszak voor. Doe 5 loempia’s in een zak. Leg ze niet op elkaar MAAR naast elkaar. Dit is makkelijker als je het uit de vriezer haalt. Loempia’s nooit vooraf ontdooien want dan gaat het mis met frituren/bakken. Ik haal ze 10 minuten voor het bakken uit de vriezer.
- Gebruik je kippenbouten voor dit recept? Kook die dan eerst in een diepe pan met water (hier kan je een bouillon van maken, deel ik binnenkort een recept van). Pluk vervolgens al het vlees van de botten en zet aan de kant.
Gebruik je kipfilet voor dit recept? Snijd de kipfilet in kleine stukken en zet aan de kant. - Snijd ook de pepers en rasp de knoflooktenen.
- Doe een flinke scheut zonnebloemolie in een wokpan en bak de pepers samen met de knoflook. Als je kipfilet gebruikt, bak die dan mee.
- Onder tussen bereid je de kruiden volgens de aanwijzingen op het pakje, zet aan de kant. Dit gebruik je op het eind.
- Zet een klein pannetje met water aan de kook en voeg daar een druppel zonnebloemolie aan toe. Als het water is gekookt kan je de eiermie eraan toevoegen, met behulp van een vork kan je de eiermie uit elkaar halen. Hou wel rekening dat je de mihoen niet te lang laat koken, anders wordt het plakkerig! Zodra de eiermie gekookt is haal je het eruit en zet je het aan de kant. Laat niet al te lang wachten anders wordt het droog.
- Zodra de kip gaar wordt voeg je de bami/nasi groenten eraan toe. Als je geen kipfilet gebruik, voeg het dan na 5 minuten toe de pepers en knoflook moeten niet helemaal gebakken worden. Bak de groenten mee tot ze een bite krijgen, je zult zien dat de hoeveelheid halveert naarmate je bakt.
- Je kijkt of de kip goed gaar is en of de groenten goed gebakken (ze moeten een bite hebben) zijn, als dat zo is dan voeg je dit toe aan een hele grote kom of schaal. Voeg ook de eiermie eraan toe. Doe er 3 eetlepels zonnebloemolie overheen zodat het niet droog wordt en laat het even afkoelen.
- Als het afgekoeld is voeg je de kruiden eraan toe, voeg meer of minder kruiden naar smaak aan toe! Als je kippenbouten gebruikt hebt, doe dan het kip erbij. Voeg ook de kruidenmix eraan toe en breng op smaak met zout. Proef dit even en voeg anders nog meer kruiden eraan toe, zoals chillivlokken en/of zwarte peper. vergeet de zout niet. Meng het geheel goed, dit doe ik persoonlijk met mijn vingers (gebruik wel een handschoen). Dat gaat veel sneller en makkelijker.
- Als je klaar bent met de vulling kan je beginnen met rollen. Kluts de ei in een kommetje. Rol de vulling in een loempiavel tot een loempia. Ik gebruik per loempiavel 2 eetlepels vulling. Op het hoekje breng je een beetje ei aan, zodat de rol goed blijft plakken. Hoe beter de loempia dichtgeplakt wordt, hoe minder vocht eruit komt. Dat kan tijdens het bakken zorgen voor spetters, dus houd daar rekening mee! De overige 79 loempias rol je op dezelfde manier.
- Als je klaar bent met rollen kan je het bakken in een pan met olie of je stopt het in de friteuse. Serveer met chilisaus en/of sambal, smullen maar!!
Vergeet je niet jouw loempia met de hashtag #zartointhekitchen te delen?