Dit gerecht is super easy om te maken en heerlijk met rijst en salade. Een redder als je bezoek over de vloer krijgt! Het is een specialiteit uit Izmir, zoals de naam zegt. Mijn moeder komt uit Izmir/Usak en zij weet als geen ander hoe je dit moet maken.
Ingrediënten
Voor de köfte:
- 500 gram gehakt
- 2 middelgrote uien
- 2 groene Turkse pepers
- 1 ei
- 1 groot teentje knoflook
- halve (water)glas paneermeel
- 2 handjesvol peterselie
- 1 eetlepel peperpuree
- 2 dessertlepels komijn
- 2 theelepels chillivlokken
- 1 theelepel zwarte peper
- 3 dessertlepels paprikapoeder
- zout naar smaak
- 4 á 5 aardappelen (hangt van de grootte af)
Voor het tomatensausje:
- 150 ml olijfolie
- 300 ml gekookt water
- 1 theelepel chillivlokken
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 eetlepel tomatenpuree
- zout naar smaak
Voor erop:
- 1 tomaat
- 1 Turkse groene peper
- 1 groot teentje knoflook
Bereidingswijze
- Snij de uien, pepers en peterselie fijn. Rasp de knoflook.
- Meng alle bovenstaande (köfte) ingrediënten op de aardappelen na met elkaar tot een geheel. Meer/minder kruiden naar smaak toevoegen kan en mag natuurlijk altijd!
- Verdeel het in porties en vorm er platte koekjes van.
- Grill de köfte of bak in weinig olie.
- Schil en snijd ondertussen de aardappelen in plakken.
- Doe eerst 1 plakje aardappel in een ovenschaal en daarna köfte en maak er zo rijen van. Herhaal dit tot je ovenschaal vol is.
- Maak het tomatensausje klaar door alle ingrediënten met elkaar te mengen, roer goed door tot de klontjes van de tomatenpuree verdwijnen.
- Snij de tomaten in plakken, peper in stukken en knoflook in 6-en. Verdeel over de köfte en aardappel.
- Schenk het tomatensausje over de ovenschaal.
- Doe in een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer een uur. Dit verschilt per oven. Zodra de aardappelen gaar zijn kunnen ze uit de oven. Eetsmakelijk!
Vergeet je niet jouw Izmir köfte met de hashtag #zartointhekitchen te delen?