Sarma (gevulde wijnbladeren)

Sarma (gevulde wijnbladeren)

Dolma komt van doldurmak wat vullen betekent, en sarma van sarmak en dat betekent weer rollen. Je hebt verschillende manieren waarop je sarma kan maken, hierbij deel ik graag mijn recept. Want wie houdt er nou niet van sarma? Ik vind het heerlijk maar het voorbereiden kost jammer genoeg veel tijd, als dat niet zo was dan had ik dit denk wel elke dag gemaakt.

Ingrediënten

  • 1 pak druivenbladeren van 350 gram (te koop bij de Turkse winkel maar verse zijn toch echt het lekkerst)
  • 2 middelgrote uien
  • 1 tomaat
  • 1 groene Turkse peper
  • 2 handjesvol (15/20 takjes) peterselie
  • 100 gram gehakt
  • 1 theeglas Turkse rijst (pirinc)
  • 2 volle eetlepels bulgur (pilavlik bulgur/coarse bulgur)
  • 1 volle eetlepel tomatenpuree
  • 1 volle eetlepel peperpuree
  • 1 eetlepel chillivlokken
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 0,5 eetlepel zwarte peper
  • zout naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 (water)glas zonnebloemolie
  • eventueel 5 verse muntbladeren

Bereidingswijze

  1. Week de druivenbladeren voor 5 minuten in wat lauw water om het zoute eraf te halen. Vervolgens was je deze bladeren en knijp je ze uit. Laat het overige water uitlekken in een vergiet.
  2. Snij de uien, tomaat, peper en peterselie (en munt) fijn, desnoods rasp je de uien dat kan eventueel ook.
  3. Was de rijst oftewel pirinc met de bulgur heel goed!
  4. Doe het gehakt met de gewassen rijst en bulgur in een kommetje en voeg de fijn gesneden uien, tomaat, peper, peterselie (en munt) eraan toe met tomaten&peperpuree en alle kruiden (je kan meer/minder kruiden toevoegen dit is aan jou). Als laatst doe je de olie erover, als je ziet dat het droog oogt kan je meer olie gebruiken. Meng tot een geheel.
  5. Leg een druivenblad voor je met de punt naar boven en met het nerf naar je toe. Indien er een steeltje aan het blad zit, verwijder dat dan ook. Leg ongeveer twee theelepels van de vulling in het midden van het blad. Vouw de onderkant van het druivenblad naar boven, de zijkanten naar het midden toe en rol dan het druivenblad strak naar boven. Een sarma moet ter grootte van je vinger zijn. Hiervoor verwijs ik graag naar mijn filmpje of afbeelding hieronder. Herhaal deze stappen bij elk blad, en vul de pan netjes en strak met de sarma’s.sarma stappen
  6. Doe een halve eetlepel tomatenpuree, met 1 eetlepel olijfolie en een beetje zout in een maatbeker met 1 liter lauw water. Voeg het water toe aan de gevulde sarma pan, het water moet 5 cm. uitsteken het kan zijn dat 1 liter veel/weinig is. Hou hier rekening mee! Doe er een groot plat bord op, zo voorkom je dat de sarma tijdens het koken uit elkaar valt. Breng aan de kook en laat het langzaam koken op een laag vuur (45 tot 60 minuten).

 

Je kan het zowel warm als koud eten. Serveer met yoghurt, jummy! Eetsmakelijk & enjoy!

*Bekijk ook mijn video

Vergeet je niet jouw sarma met de hashtag #zartointhekitchen te delen?

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*