Lahana (spitskool) sarmasi

Lahana (spitskool) sarmasi

Lahana oftewel spitskool sarma vind ik de lekkerste soort sarma! Het is naar mijn mening ook nog makkelijker dan de gevulde wijnbladeren. Lees mee hoe makkelijk het is en bekijk op mijn Youtube Channel het instructiefilmpje voor alle handige tips!

Ingrediënten

  • 1 kleine spitskool
  • 1 groot uitje of 2 kleine
  • 100 gram gehakt
  • 1 (thee)glas pirinc (Turkse rijst)
  • 0,5 (water)glas bulgur
  • 1 groene Turkse peper (sivri biber)
  • 1 tomaat
  • 1 handjevol peterselie
  • 1,5 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel peperpuree
  • flinke scheut zonnebloemolie en olijfolie (mix)
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel chillivlokken
  • zout naar smaak

Ingrediënten voor het sausje (die gebruik je voor het koken)

  • 1 theelepel tomatenpuree
  • mespuntje zout
  • warm water

Bereidingswijze

  1. Zet een grote pan met water en een halve eetlepel zout op vuur en laat koken.
  2. Verwijder de stronk van de spitskool.
  3. Pel de grotere bladeren met de hand. Op een begeven moment kan je niet meer pellen en leg je het aan de kant. (kijk hiervoor naar mijn filmpje!)
  4. Zodra het water gekookt is kan je de bladeren koken. Kook eerst de grotere bladeren. Kook elke kant ongeveer 4 minuten mee. Let op: de spitskool moet na het koken een bite hebben en moet absoluut niet zacht zijn, omdat ze na het vullen weer gekookt worden!
  5. Als alle grotere bladeren uit de pan zijn stop je de hele spitskool erin. Met behulp van de achterkant van een pollepel draai je het om zodat elke kant gekookt wordt. De vellen laten vanzelf los, en ook hier draai je af en toe de losse bladeren om en haal je het tijdig uit water.
  6. Was vervolgens alle gekookte bladeren in koud water en laat het water lekken, gebruik hiervoor een vergiet.
  7. Als je een groot blad hebt verwijder je de nerf en snijd je het blad door 2en. Als je een klein blad heb snijd je alleen de nerf weg.
  8. Bedek de bodem van de pan met alle nerven.
  9. Maak vervolgens de vulling klaar. Was de rijst heel goed en doe het in een diepe kom. Snijd de ui, tomaat, peper en peterselie heel fijn. Voeg dit toe aan de rijst met gehakt, tomatenpuree, peperpuree, zwarte peper, chillivlokken en een flinke scheut zonnebloemolie en olijfolie (mix). Breng op smaak met zout. Meng dit goed door.
  10. Rol vervolgens de bladeren (kijk hiervoor naar mijn filmpje!).
  11. Vul de pan met sarma.
  12. Doe in een kommetje de tomatenpuree, een klein beetje warm water met zout en roer dit goed door, voeg vervolgens warm water eraan toe. Niet teveel, gewoon totdat de sarma niet helemaal gedekt met water is. Het kan zijn dat je er meer/minder water aan moet toevoegen. Tijdens het koken hou je dit ook regelmatig bij, als er te weinig water is brand het aan! Je kan er beetje bij beetje water aan toevoegen. Laat het koken op de laagste stand voor ongeveer 30 tot 40 minuten. Serveer met yoghurt, eetsmakelijk!

Bekijk ook mijn video op Youtube

Vergeet je niet jouw lahana sarmasi met de hashtag #zartointhekitchen te delen?

2 Comments

  1. Recept is super makkelijk en super heerlijk. Mijn hele familie genoot ervan en recept kan gewoon niet fout gaan. Zelfs mijn baby van 9 maanden had voor het eerst dit gerecht en ze was aan het smullen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*