Oeeeeh, gözleme I LOVE IT! Als je op vakantie in Turkije bent geweest dan weet je vast hoe het smaakt, of je ene lieve Turkse buurvrouw maakt het af en toe en jij mag ook proeven! Nou, hierbij na veel interesse het recept van mijn versie van de gözleme. Ik moet eerlijk zeggen dat als ik dit maak, maak ik ook best veel. Dan heb ik gelijk een voorraad voor in de vriezer. Hieronder geef ik vier verschillende soorten vullingen aan. Maak ze niet alle vier, kies er twee uit (spinazie + aardappel of prei + kaasvulling. Als je aardappel + kaas doet, doe er dan meer kaas of aardappel bij) dat is voldoende voor de hoeveelheid deeg (of verdubbel jouw lievelingsvulling). Je kunt er ook voor kiezen om je eigen vulling te maken, met gehakt bijvoorbeeld. Geen probleem! Leef je uit en geniet ervan.
Ingrediënten
voor het deeg:- ongeveer 1 kg bloem
- 2 (water)glazen* volle melk
- halve (water)glas* zonnebloemolie
- 1 eetlepel zout
Spinazie vulling:
- 500 gram spinazie
- 1 grote ui
- 1 tomaat
- 1 blokje fetakaas
- paprikapoeder naar smaak
- peper naar smaak
- chillivlokken naar smaak
- zout naar smaak
- scheutje zonnebloemolie
Aardappel vulling:
- 5 tot 6 grote aardappelen
- 1 middelgrote ui
- 1 halve eetlepel tomatenpuree
- 1/4 blok fetakaas
- handjevol peterselie
- paprikapoeder naar smaak
- peper naar smaak
- chillivlokken naar smaak
- zout naar smaak
- scheutje olijfolie
Prei vulling:
- 500 gram prei
- 1 tomaat
- 1 middelgrote ui
- paprikapoeder naar smaak
- peper naar smaak
- chillivlokken naar smaak
- zout naar smaak
- scheutje zonnebloemolie
Kaas vulling:
- 2 blokjes fetakaas of Turkse kaas (böreklik peynir)
- 2 handjesvol peterselie
- 1 kleine ui
- peper naar smaak
- chillivlokken naar smaak
- zout naar smaak
*Voor dit recept heb ik een waterglas van 200 ml gebruikt
Bereidingswijze
- Begin eerst met het deeg. Verwarm het melk tot het lauw is.
- Doe in een diepe mengkom de lauwe melk met zonnebloemolie en meng tot een geheel.
- Doe de zout bij het bloem.
- Doe beetje bij beetje bloem bij het vloeibare mengsel. Kneed tot een geheel. Gooi de bloem er niet in een keer bij. Het kan zijn dat je meer of minder bloem nodig hebt!! Kneed tot het deeg stevig genoeg is. Zet aan de kant en bereid de vulling nu voor.
- Voor de spinazie vulling: was de spinazie goed en laat lekken in een vergiet. Zodra het water gelekt is begin je met het snijden van de spinazie. Snijd de ui fijn en de tomaat in kleine stukken. Doe het met de gesneden spinazie in een kom en voeg de fetakaas eraan toe met olie en kruiden naar smaak.
- Voor de aardappel vulling: kook en stoom de aardappelen niet helemaal gaar. Zorg ervoor dat ze een bite hebben, zodat je ze kunt raspen. Snijd de ui fijn en bak in olijfolie. Voeg de geraspte aardappelen eraan toe met tomatenpuree en de kruiden. Haal van het vuur en laat afkoelen. Zodra het afgekoeld is voeg je de peterselie en fetakaas eraan toe.
- Voor de prei vulling: snijd de prei in stukken (rondjes), dit moet dun en fijn zijn. Was vervolgens de gesneden prei en laat lekken in een vergiet. Zodra het water gelekt is voeg je een gesneden uitje eraan toe met tomaat. Voeg bovenstaande kruiden naar smaak eraan toe met olie.
- Voor de kaas vulling: prak de kaas met behulp van een vork. Voeg fijngesneden peterselie en ui eraan toe. Breng op smaak met kruiden. Proef of de kaas zoutig is, zoja laat dan het zout weg.
- Maak van het deeg vergelijkbare bolletjes en zet aan de kant. De grootte van deze bolletjes bepalen de grootte van de gözleme, hangt er ook vanaf hoe dun je ze uitrolt natuurlijk.
- Bestuif een schoon werkvlak met bloem en rol uit tot een ronde dunne plak. Verdeel ook bloem over het deeg zelf zodat het uitrollen makkelijker gaat.
- Doe de vulling in het midden en verdeel gelijkmatig. Ik gebruik altijd lekker veel, maar de keus is aan jou. Het moet wel kunnen sluiten! De boven- en onderrand moeten elkaar overlappen bij het dicht klappen, hou daar rekening mee. Druk de onderste rand met je vingers aan elkaar, zodat ze dicht blijven tijdens het bakken.
- Bak in een pizzapan aan beide kanten tot ze bruin worden. Eetsmakelijk!!
Bekijk hier mijn [button link=”https://www.instagram.com/p/BMeIxtdgztz/?taken-by=zartointhekitchen” size=”small” icon=”play-circle-o” window=”yes”]video[/button]
Vergeet je niet jouw gözleme met de hashtag #zartointhekitchen te delen?
Hoelang moet het deeg rijzen? Of is dit niet nodig? Kan het niet terug vinden in het recept.
Hoi Elvira,
In het ingrediëntenlijstje staat er geen gist, voor dit recept hoef je geen gist te gebruiken. Ik heb even de bereidingswijze aangepast, zo is het wat duidelijker. Zag namelijk dat er iets niet klopte. Maak altijd eerst het deeg klaar en dan pas de vulling.
Groetjes,
Zarife
Hoi Zarife
Hoeveel balletjes deeg haar jij hier uit?
Hoi Zakia,
Ongeveer 15 á 18 bolletjes deeg.
Groetjes,
Zarife
Hoi Zarife,
Hoe groot zijn de glazen? Hoeveel ml gaat er in.
De maat kan nog al n verschil geven in resultaat lijkt me. Dus eerst vragen voor ik begin!
Hi Nadine,
Zoals in het recept staat vermeld (onderaan ingrediëntenlijst): *Voor dit recept heb ik een waterglas van 200 ml gebruikt
Veel kookplezier!
Groetjes,
Zarife
Hoi Zerife,
Als je dit 1 dag van te voren wilt maken. Hoe kan je ze het beste bewaren?
Hi Noor,
Gewikkeld in een doek in een (goed) afgesloten plastic zak op een koele plek!
Groetjes,
Zarife
Als je ze invriest, heb je ze dan al eerst afgebakken? En nadien ontdooien en opwarmen?
Hi Zainab, yes eerst afbakken! Daarna uiteraard ontdooien en opwarmen. Tip: opwarmen gaat erg goed in een tosti apparaat!
Haaay kan je ook halfvolle melk gebruiken zoja zijn de eenheden dan hetzelfde groetjes samantha
Hi Samantha,
Dat kan uiteraard. Eenheden blijven hetzelfde!
Succes!
Hoii kan je ipv bloem ook zelfrijzend bakmeel gebruiken?
Hi E, dat raad ik niet aan. In dit recept wordt geen gist gebruikt, daardoor blijven de gözlemes ook mooi dun!
Hoi als ik vandaag het deeg maakt hoe bewaar ik het tot morgen dan want als je ze plat maakt en dubbel klapt krijg ik ze morgen toch niet meer open om ze te vullen help geen idee vr gr
Hi Eveline! Het broodje kan niet achteraf gevuld worden. Helaas moeten alle stappen achterelkaar gevolgd worden.