Ingrediënten
- 100 gram gehakt
- 8 grote uien
- 1 (thee)glas pirinc (Turkse rijst)
- 1 groene Turkse peper (sivri biber)
- 1 tomaat
- 1 handjevol peterselie
- 1,5 eetlepels tomatenpuree
- 1 eetlepel peperpuree
- flinke scheut zonnebloemolie
- zout naar smaak
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel chillivlokken
Ingrediënten voor het sausje (die gebruik je voor het koken)
- 1 theelepel tomatenpuree
- mespuntje zout
- warm water
Bereidingswijze
- Pel de uien en snij 1 rechte lijn in de ui, van boven naar beneden. Doe de uien in een pannetje met water en breng aan de kook voor ongeveer 15/20 minuten. De uien moeten niet zacht zijn maar ook niet te hard.
- Was daarna de rijst heel goed en doe het in een kommetje. Snij vervolgens 1 ui, tomaat, peper en peterselie heel fijn. Voeg dit toe aan de rijst met gehakt, tomatenpuree, peperpuree, zout, zwarte peper, chillivlokken en een flinke scheut zonnebloemolie. Meng dit goed door.
- Als de uien zijn gekookt dan laat je ze eerst afkoelen, dan kan je makkelijker de lagen los krijgen. Verwijder wel het middelste stuk, want anders krijg je de lagen er met moeite van af. Die heb je tot slot niet nodig en kan je ook gewoon weggooien.
- Zodra je alle lagen van elkaar los heb gekregen kan je beginnen met het vullen van de uien. Doe er niet al teveel in anders gaan ze open tijdens het koken. Doe er 1 a 2 theelepels in van het rijst en gehakt mengsel en rol de ui dicht. Leg ze in een pan. Vergeet de pan niet in te invetten met 3 druppels zonnebloemolie. Als je klaar bent met het rollen, kunnen de gevulde uien gekookt worden. Zet een bord op de gevulde uien.
- Doe in een kommetje de tomatenpuree en klein beetje water met zout en roer dit goed door, voeg vervolgens 2/3 glazen warm water eraan toe. Let op het water moet 5 cm. uitsteken! Dus het kan zijn dat je er meer/minder water aan moet toevoegen. Tijdens het koken hou je dit ook regelmatig bij, als er te weinig water is brand het aan! Je kan er beetje bij beetje water aan toevoegen. Laat het koken op de laagste stand voor ongeveer 30 tot 45 minuten. Serveer met yoghurt, eetsmakelijk!
Bekijk ook mijn [button link=”https://www.instagram.com/p/BDBWox5Ktzv/?taken-by=zartointhekitchen” size=”small” icon=”play-circle-o” window=”yes”]video[/button]
Vergeet je niet jouw gevulde uien met de hashtag #zartointhekitchen te delen?