Gevlochten tahin broodjes met walnoten

Gevlochten tahin broodjes met walnoten

Deze broodjes brengen mij terug naar mijn jeugd. Elke Ramadan kocht mijn vader tahin broodjes bij de bakker. Lekker warm en vers. Broodjes van tahin hoort gewoon bij de Ramadan vind ik. Misschien omdat ik het gewend ben en misschien omdat ik niet beter weet. Ik dacht laat ik het eens zelf proberen en wow wat ben ik blij! Mijn eerste hap deed me gelijk denken aan een iftar ergens in 2004. Voor dit recept heb ik ook pekmez gebruikt, pekmez is druivensiroop. Pekmez kun je in alle Turkse supermarkten vinden en als het goed is ook bij de AH XL. Ook hier heb je verschillende merken en groottes van, maar het maakt in principe niet uit welke je neemt. Zolang er maar pekmez op staat!

Ingrediënten

Voor 10 á 11 broodjes

voor het deeg

  • 1 kg + 5 eetlepels bloem
  • 700 ml volle melk
  • 1 pakje verse gist
  • 2 eetlepels suiker
  • 3 theelepels zout
  • 3,5 eetlepels zonnebloemolie

voor de vulling

  • 450 gram tahin (sesampasta)
  • 150 gram walnoten
  • 175 ml pekmez (druivensiroop)
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 2 eetlepels suiker

voor erop

  • 1 ei
  • blauwe maanzaad
  • sesamzaad
  • nigella zaad

Bereidingswijze

  1. Voeg de bloem (1 kg) toe aan een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en doe de gist samen met de olie in het kuiltje. Haal de brokken gist met je vingers weg door te kneden netzoals klei.
  2. Strooi het suiker en zout over het bloem.
  3. Kneed daarna derest mee en voeg beetje bij beetje lauwe melk eraan toe. Kneed tot een geheel voor ongeveer 10 minuten. Als je ziet dat het deeg nog erg plakkerig is voeg dan beetje bij beetje nog max. 5 eetlepels bloem eraan toe en kneed goed door. Hoe langer je het kneedt hoe beter het deeg zal zijn.
  4. Vet een kom in met een halve eetlepel olijfolie en leg het bol deeg erin. Draai paar keer om zodat alle kanten ingevet zijn. Laat rijzen voor een uur.
  5. Maak tijdens het wachten de tahin vulling klaar. Meng suiker met pekmez, olie en tahin in een kom tot een vloeibaar geheel. Het is belangrijk dat het vloeibaar is, omdat dit makkelijk gaat met insmeren. Als het dik oogt voeg er dan wat meer olie eraan toe.
  6. Breek de eieren en klop ze in een andere kommetje los. Hiermee ga je de broodjes insmeren als ze klaar zijn.
  7. Maal de walnoten tot kleine stukjes en doe dit in een ander kommetje.
  8. Als het deeg gerezen is duw je met je handen het lucht uit het deeg. Maak hier 10 á 11 bolletjes van. Leg over alle andere bolletjes een theedoek zo voorkom je dat het uitdroogt.
  9. Bestuif een schoon werkvlak met bloem en rol een bol uit tot een vierkante plak.Verdeel het tahin mengsel (4 eetlepels) hierover met wat walnoten. Niet teveel walnoten, anders scheurt het deeg tijdens het rollen. Maak er een envelop van en zet aan de kant. Herhaal met alle andere bolletjes. (zie mijn video voor een duidelijke uitleg)
  10. Spreid vervolgens het deeg uit met je vingers. Dit hoeft echt niet groot, maar je moet er wel 3 slierten uit kunnen snijden! Snij in drie stukken, het moeten geen losse delen worden dus snijdt je het 5 cm vanaf de bovenste rand, verticaal. Rol de slierten per stuk en vlecht ze daarna in. Maak er dan een rondje van.
  11. Leg op een bakplaat, smeer in met ei en strooi er maanzaad, sesamzaad en nigellazaad overheen. Laat rijzen voor 5 minuten.
  12. Stop het in een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 25 minuten. Onderkant en bovenkant moeten goudbruin zijn! Het kan per oven verschillen, dus houd de broodjes in de gaten. Enjoy!

Bekijk ook mijn [button link=”https://www.instagram.com/p/BG1Vx-DKt5s/?taken-by=zartointhekitchen” size=”small” icon=”play-circle-o” window=”yes”]video[/button]

Vergeet je niet jouw tahin broodjes met de hashtag #zartointhekitchen te delen?

2 Comments

  1. Hans Zwiep

    ik wil die broodjes eens uitproberen ,maar er staat niet bij hoeveel gist er wordt gebruikt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*