Easy cigköfte

Easy cigköfte

Cigköfte wordt normaal van rauwe gehakt gemaakt maar mijn maag is niet zo een liefhebber daarvan. Ik geef toe dat het zowel met en zonder gehakt heerlijk is. Ook zijn er tal van manieren om cigköfte te maken, dit is echt een super simpele manier. Als we een ”cigköfte party” houden thuis gaan er veel meer ingrediënten in en dit wordt dan ook speciaal gemaakt door mijn vader (echt de lekkerste ooit die er is). De cigköfte die ik nu deel heb ik niet zelf gekneed maar mijn keukenmachine in 20 minuten. Als je het met de hand doet, duurt dat wel langer.

Ingrediënten

  • 450 gram esmer cigköftelik bulgur (te koop in alle Turkse supermarkten, esmer bulgur = bruine bulgur)
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 middelgrote uien
  • 6 groene pepers
  • 2 volle eetlepel peperpuree
  • 2 middelgrote tomaten
  • 2 handjesvol peterselie
  • 4 takjes lenteui
  • 2 volle eetlepel tomatenpuree
  • 4 eetlepels isot
  • 2,5 eetlepel chillivlokken
  • 1 dessertlepel zwarte peper
  • 2 eetlepels komijn
  • 5/6 eetlepels granaatappelzuur
  • 1 eetlepel sumak
  • 100 ml olijfolie en/of zonnebloemolie (50/50 kan ook)
  • zout naar smaak

Bereidingswijze

Met mijn keukenmachine duurde dit 20 minuten. Elke keukenmachine verschilt hierin. Als je het met de hand doet kan het zelfs oplopen tot 30/40 minuten, ook dit verschilt per persoon :).

  1. Snij de uien, pepers, peterselie en lenteui klein en fijn. Rasp de knoflook. Hou de peterselie en lenteui apart, dit voeg je op het laatst eraan toe!
  2. Schil de tomaat en snij super klein zo klein dat het bijna een sapje wordt, of maal fijn.
  3. Doe de bulgur in de kom of een schaal waarin je kan kneden. Kom gebruik je dus voor de keukenmachine en schaal als je het zelf gaat kneden. Het moet een ruime schaal zijn!
  4. Doe er 100 ml gekookt water bij en roer goed door. Voeg daarna de ui, peper, knoflook en tomaat eraan toe en laat kneden door de keukenmachine of kneed zelf heel goed.
  5. Voeg alle kruiden toe aan een kommetje samen met olijfolie, peperpuree, tomaten puree en granaatappelzuur. Meng tot een geheel.
  6. Voeg dit beetje bij beetje toe aan de bulgur. Proef ondertussen de smaak, indien nodig meer of minder kruiden aan toevoegen. De zout voeg je er dus ook tijdens het kneden aan toe op smaak!
  7. Laat de machine dit goed kneden of kneed zelf goed door. Zodra het zacht is (je moet de harde stukjes bulgur niet meer proeven, ze moeten helemaal verdwijnen en het moet zacht zijn, dus net zolang doorkneden tot je dit effect krijgt!) stop je met kneden en voeg je de peterselie en lenteui eraan toe. Dit kneed je gewoon met de hand tot een geheel (ook als je een keukenmachine hebt) en maakt er vervolgens vormpjes van. Serveer met citroen, sla, tomaat en komkommer met een frisse ayran! Eetsmakelijk!

Vergeet je niet jouw cigköfte met de hashtag #zartointhekitchen te delen?

15 Comments

  1. Ga ik zeker maken! Jammiee

  2. Ik wil het graag met vlees maken, kan dat ook gewoon?

    • Hoi Rumeysa, dat kan natuurlijk! Dan gaat de hoeveelheid aan kruiden & zout wel omhoog. Dus voeg dat toe aan smaak! En gebruik tartaar als gehakt!

  3. Hoi lieverd,

    Welke granaatapezuur gebruik je? Heb je daar een foto van?
    Er zijn zoveel soorten?

  4. Enorm bedankt voor het delen van dit recept. Van alle Cigkofte recepten op het web heb ik uiteindelijk voor die van jou gekozen!
    Een overheerlijk authentieke recept. En zo duidelijk beschreven!

    Alleen vraag ik me wel wat af. Je hebt bij de kruiden allemaal EETlepels staan. Klopt dit wel? Horen dit geen THEElepels te zijn?

    • Hi Laila, dank voor jouw compliment! Dat klopt, het staat beschreven voor de hoeveelheid bulgur. Vandaar “eetlepels”. Je kunt uiteraard meer/minder kruiden naar smaak toevoegen.

  5. Hoii,
    Voor hoeveel stuks is dit recept ongeveer?

    • Hi Silan,

      Dat verschilt natuurlijk heel erg. Want ieder persoon neemt per “cigköfte” een ander hoeveelheid in zijn/haar hand alvorens te kneden. Voor een indicatie kan ik je verwijzen naar de uitgelichte foto van dit recept.

      Hoop dat je zo een beter beeld hebt! Zo niet, let me know!

      Groetjes,

      Zarife

  6. Hoi, als je het over groene peper hebt, bedoel je dan pittige peper?

    • Hi Floor, yes. Maar je kunt ook mixxen met de Turkse groene peper (sivri biber), die is niet pittig. En anders laat je het helemaal weg!

  7. Misschien een stomme vraag… Maar de 450 gram bulgur, is dat 450 gr gekookt of 450 gr voor het koken? Ik had begrepen dat je bulgur eerst 10 minuten gaar moet koken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*