Cevizli ezme | Tapenade van gegrilde paprika en walnoten

Cevizli ezme | Tapenade van gegrilde paprika en walnoten

Ik hou van tapenade met een vers (Turks) broodje erbij! En olijven mogen absoluut niet ontbreken! Ben jij ook gek op tapenade en op zoek naar variatie voor een tapas avond? Dan zou je deze super simpele tapenade kunnen uitproberen. Naast dat het ideaal is voor een tapas avondje, kan je dit ook serveren bij vis! Heerlijk, als je eens dorade op het menu hebt staan. Krijg spontaan watertanden hiervan. Verder is het ook lekker in een broodje met een plakje kaas. Dus ja, je kunt het ook voor bij het ontbijt serveren. Houd er wel rekening mee dat het een weekje goed blijft in de koelkast. Maar geloof me, er zal echt niets overblijven hiervan.

Ingrediënten

  • 4 stuks geroosterd brood
  • 4 punt paprika
  • 2 handjesvol walnoten
  • 1 eetlepel peperpuree*
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 3 knoflooktenen
  • 4 tot 5 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 dessertlepel komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel chillivlokken
  • Zout naar smaak
  • Eventueel: 2 plakjes (1 volle eetlepel) Turkse witte kaas
  • Eventueel: handjevol peterselie

*als je niet van een pittige tapenade houdt, gebruik dan de zoete versie van peperpuree (tatli biber salcasi). Vind je het net als mij wel lekker? Gebruik dan aci biber salcasi. Het staat altijd vermeld op voorkant van de pot. Te koop in alle Turkse supermarkten.

Bereidingswijze

  1. Grill de paprika. Ik gebruik hiervoor mijn contactgril maar het kan ook makkelijk in de oven op de grillstand. Verwijder na het grillen het vel eromheen en de pitjes erin.
  2. Maal het geroosterd brood heel fijn. Voeg toe aan een diepe kom.
  3. Maal de walnoten tot kleine stukjes. Voeg toe aan het gemalen geroosterd brood en zet aan de kant.
  4. Voeg nu alle ingrediënten (Voeg meer/minder kruiden toe naar smaak!) toe aan de keukenmachine en maal tot alles opgenomen is in de tapenade. Je kunt er eventueel ook witte kaas aan toevoegen. Ik voeg het er wel aan toe, het is je eigen keus om het wel/niet te doen. Je proeft het namelijk niet terug.
  5. Pak de kom en voeg alles toe aan de kom, breng op smaak met zout. Roer met een lepel tot een geheel. Bij deze laatste stap kun je eventueel peterselie eraan toevoegen. Ik vind het persoonlijk erg lekker, maar bij ons was helaas de peterselie op. Dus ik raad dat wel aan!
  6. Serveer op een mooi tapasschaaltje en doe er wat hele walnoten bij en olijfolie! Dit is het lekkerst met een warm vers broodje, eetsmakelijk!

Vergeet je niet jouw tapenade met de hashtag #zartointhekitchen te delen?

2 Comments

  1. Jasmin Ghazal

    Wat voor brood bedoel je?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*