bulgur-pilavi

Rijst van bulgur (bulgur pilavi)

Bulgur.. ik zei het al eerder en zeg het nog eens: je kunt er eindeloos mee variëren en het is nog gezond ook! Zo vind je een aantal bulgur recepten op mijn blog. Vandaag deel ik nog een bulgur recept met jullie namelijk, bulgur pilavi. Pilav betekent in het Turks letterlijk rijst, nou je raadt het al dit is rijst van bulgur. Ik ben hier echt gek op in combinatie met cacik! Klik hier voor het recept van cacik. Je kunt hiernaast kip, köfte of zalm serveren. Je kunt er ook stukjes vlees of kip bij doen. Erg vullende maaltijd en een goede vervanger voor rijst. De leftovers zijn altijd handig voor de lunch! Nou lees gauw mee hoe simpel het is!

Ingrediënten

  • 2 (thee)glazen (pilavlik) bulgur
  • 1 tomaat
  • 1 grote ui
  • 1 groene Turkse peper
  • 1 knoflook
  • 1 kippenboullion
  • 1 volle eetlepel tomatenpuree
  • 1 halve eetlepel peperpuree
  • 1 volle eetlepel roomboter
  • scheutje zonnebloemolie
  • zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Snijdt de ui fijn zo ook de peper. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Rasp de knoflook.
  2. Smelt de roomboter in een pannetje. (Als je er vlees/kip doorheen doet, voeg je dat nu eraan toe tot het aan beide kanten een kleurtje heeft gekregen en dan pas het volgende). Voeg dan de ui en peper eraan toe.
  3. Bak tot het goudbruin oogt. En voeg dan de tomaat en knoflook eraan toe.
  4. Bak voor 2 minuten mee. Voeg dan de bulgur, een scheutje zonnebloemolie en tomaten- en peperpuree eraan toe.
  5. Roer tot een geheel en voeg dan de boullion eraan toe. Roer nog eens.
  6. Voeg 1 liter gekookt water eraan toe. LET OP: het water moet 4 tot 5 cm uitsteken! Dus de opgegeven hoeveelheid verschilt per pan! Voeg beetje bij beetje gekookt water aan toe.
  7. Breng op smaak met zout en roer door.
  8. Doe de deksel op de pan en laat koken op de laagste stand voor 15 minuten ongeveer (tot ze gaar zijn, houd in de gaten).
  9. Zodra de bulgur gaar is doe het vuur uit, de deksel er weer op en laat je het even staan voor 10 minuten. Eetsmakelijk!

Vergeet je niet jouw bulgur pilavi met de hashtag #zartointhekitchen te delen?

3 Comments

  1. Net terug van een heerlijke vakantie in Turkije waar ik dit gerecht meerdere malen met genoegen gegeten heb. Zojuist dit recept (kleine aanpassingen ivm ontbreken ingrediënten) gemaakt, en moet zeggen, ik proef nog even vakantie hier thuis!

  2. Hoii, ik heb de bulgur pilav gemaakt al twee keer maar het blijft zo plakkerig.
    Beetje risotto achtig.
    Hoe krijg ik een mooie droge korrel?

    • Hi Nadia,

      Dat kan liggen aan meerdere factoren: wat voor bulgur gebruik je? Ook is de hoeveelheid water erg belangrijk en op hoe hoog je het vuurtje zet!

      Probeer eens de bulgur op een laag pitje te koken met ietsjes minder water. Kijk even om de 10 minuten of de bulgur gaar is. Zodra je ziet dat de bulgur gaar is, zet je de deksel op de pan en laat je het even een halfuurtje rusten (voor het serveren) succes!

      Groetjes,

      Zarife

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*