Bulgur burgers (Besmeç)

Bulgur burgers (Besmeç)

Zoals je misschien al wist kan je eindeloos variëren met bulgur. Ik eet al jaren verschillende soorten bulgur gerechten. Die wil ik graag met jullie delen. Deze bulgur burgers worden in de Turkse keuken Besmeç genoemd en ik ben er helemaal weg van! Ze zijn echt super lekker! Dit is echt het proberen waard en is overigens helemaal niet moeilijk om te maken. Een lekker hapje voor tussendoor maar ook lekker als lunch!

Ingrediënten

voor circa 20 stuks:

  • 250 gram Bulgur (kisirlik bulgur)
  • 500 gram gehakt
  • 2 middelgrote uien
  • 2 groene Turkse pepers (sivri biber)
  • 1 handje peterselie
  • 1 volle eetlepel peperpuree
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ei
  • 1 eetlepel meel
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels zwarte peper
  • 2 theelepels chillivlokken
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 theelepel roomboter
  • zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Doe de bulgur in een kommetje en giet er gekookt water overheen (1 glas gekookt water). Als je teveel water gebruikt wordt het een papje en dat is niet de bedoeling. Zet aan de kant om af te koelen en roer dit na 5 minuten door elkaar.
  2. Gooi de uien en pepers in de keukenmachine en snipper ze fijn. Snijd daarna de peterselie heel fijn. Als de bulgur ondertussen afgekoeld is, kan je de uien, pepers en peterselie eraan toevoegen. Voeg vervolgens bovenstaande kruiden, peper- en tomatenpuree hieraan toe en kneed dit tot het geheel goed gemixt is.
  3. Als je klaar bent met kneden voeg je het gehakt, meel en eieren eraan toe. Vergeet de zout niet! Dit kneed je weer tot het geheel goed samenhangt. Dit geheel moet stevig genoeg zijn, zo niet voeg er meer gehakt aan toe.
  4. Daarna kan je beginnen met het maken van de vormpjes
  5. Grill de bulgur burgers en doe per burger een dun gesneden plakje boter op. Niet insmeren, want dit smelt vanzelf! Grill de bulgur burgers (aan beide kanten) voor ongeveer 10 minuten tot ze gaar zijn. En genieten maar! Eetsmakelijk! 

Vergeet je niet jouw bulgur burgers met de hashtag #zartointhekitchen te delen?

4 Comments

  1. Roxanna

    Lieve Zarife,

    Wat een super gerecht! Wil het zo graag maken maar dan zonder het vlees haha. Welke verhouding bulgur zal ik dan aanhouden?

    P.s bulgur is echt liefde!

    • Hi Roxanna!

      Jaaa bulgur is echt onwijs lekker, gezond en vullend ?! Ik durf alleen niet te zeggen of dit gaat lukken zonder gehakt. Ben bang dat het tijdens het grillen mis gaat (niet stevig genoeg). Misschien is “kisir” een beter idee om te maken? Geen vlees. Hier vind je het recept: http://www.zartointhekitchen.nl/kisir/

      Groetjes,

      Zarife

  2. Dit lijkt mij zo lekker!
    Kan ik dit niet in een ovenschaal doen met bovenop geraspte kaas en beetje boter en dan de oven in op 220 ipv grillen?

    • Hi Elissa,

      Je kan het proberen, maar dan maak je geen besmec meer. Wat jij beschrijft is een compleet ander gerecht eigenlijk. De combinatie die jij beschrijft (+kaas) lijkt me persoonlijk ook niet lekker. Maar you never know hé!

      Groetjes,
      Zarife

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*