Blueberry cheesecake

Blueberry cheesecake

Daar ben ik weer met een nieuw recept. Dit keer met een simpele en luchtige cheesecake! Ik kan me eigenlijk niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst een cheesecake gemaakt heb, dus was het dubbel genieten! Je bent eigenlijk niet zolang bezig wil ik zeggen, maar zodra de cheesecake in de oven zit moet je toch echt even geduld hebben. Het voorbereiden is dus best makkelijk, maar het wachten duurt wat langer bij dit recept. Maar goed, dan heb je er ook iets moois en lekkers voor terug!

Ingrediënten

Voor het blauwe bessen sausje:

  • 250 g blauwe bessen (diepvries)
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 volle eetlepel honing

Voor de cheesecake:

  • 200 gram digestive koekjes
  • 2 volle eetlepels ongezouten roomboter + extra om de springvorm in te vetten
  • 600 gram roomkaas
  • 125 gram zure room/sour cream
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 volle eetlepel citroensap
  • 1 theelepel vanille aroma
  • 3 eieren + 3 eidooiers (maat M)
  • 2 eetlepels bloem

Bereidingswijze

  1. Doe de blauwe bessen in een pan en voeg het suiker eraan toe en zet op een laag vuurtje. Plet de blauwe bessen met behulp van een vork. Kook de blauwe bessen tot het een dikke ‘sausje’ wordt. Laat even afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Vet de springvorm in met boter.
  4. Smelt het boter in een pannetje.
  5. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine en voeg het gesmolten boter eraan toe. Meng tot een geheel.
  6. Beleg de bodem en de rand van de springvorm (24 cm) met de gemalen koekjes (met behulp van een glas (onderkant) of een lepel). Stop het in de koelkast, en ga verder met het beslag.
  7. Pureer de blauwe bessen en voeg daarna de honing eraan toe. Het sausje hoort nu erg dik en stevig te zijn, zo niet kook je het even mee tot het echt dik is.
  8. Klop de roomkaas los voor 2 minuten, tot het los en luchtig is. Voeg vervolgens zure room, suiker, citroensap, vanille aroma en alle eieren eraan toe en klop op een lage stand verder. Voeg als laatst het bloem in twee delen eraan toe en klop op lage stand weer verder tot alle ingrediënten goed opgenomen zijn en er een glad mengsel is ontstaan.
  9. Verlaag ondertussen de oventemperatuur naar 140 graden.
  10. Schenk het beslag in de springvorm. Schep daarna een paar eetlepels van het blauwe bessen sausje op het beslag. Trek met een tandenstoker of een satéstokje strepen en laat je creativiteit hier maar lekker op los gaan (pas op dat het niet teveel wordt).
  11. Stop het in de oven voor 1 uur 15 minuten op 140 graden.
  12. Vul ook een ovenschaal met wat water en schuif deze onder de springvorm.
  13. Mocht het nog iets teveel ”wiebelen”, verhoog dan de oventemperatuur naar 160 graden voor de laatste 15 minuten. Dit verschilt echt enorm per oven, dus houd het continu in de gaten!
  14. Wanneer de cheesecake klaar is, zet je de oven uit en laat je de cheesecake volledig afkoelen in de oven. Daarna laat je het op het aanrecht nog volledig afkoelen en stopt het als laatst in de koelkast. Bewaar voor een nachtje en geniet de volgende dag!
  15. Serveer met het overgebleven blauwe bessen sausje. Ik vond de cheesecake erg lekker, maar zonder het sausje miste ik de blauwe bessen smaak. Enjoy!

Vergeet je niet jouw blueberry cheesecake met de hashtag #zartointhekitchen te delen?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*